DRWs projektdeltagaren Alutis med sin familj

Migranter med normbrytande funktionalitet – erfarenheter om asyl, vården och etablering.

Fredagen den 21 december 2018 samordnade DRW-teamet ett tvådagars event ägnat till personer som har migrerat till Sverige som har en normbrytande funktionalitet.

DRW bjöd in projektdeltagare och volontärer som är aktiva inom DRW för att dela med varandra erfarenheter i det nya landet Sverige. Tanken var att tillsammans med teamet och volontärer skapa ett tillfälle där vi firar en stund av lugn och ro medan samtal om det svåra med livet kunde flöda och mötas med hopp och glädje som framtidsutsikt.

Under två dagar kunde DRW-teamet ta del av djupt inspirerande och sorgliga berättelser om hur situationen i hemlandet, vägen till Sverige, asylprocessen och etableringstiden i Sverige sett ut. Om förväntningar på Sverige, om bemötande och besvikelse, om framgångar och misslyckanden. Om konsekvenserna av att behöva gå igenom en lång, smärtsam och ofattbar migrationsprocess. Dessa erfarenheter som personer med normbrytande funktionalitet har upplevt bör eka i alla korridorer i det här samhället, hos funktionshinderrörelsen och inte minst där politikerna sitter och diskuterar ödet för just dessa funkisar och migranter.

DRW:s arbete handlar om att hitta fungerande metoder, att hitta lösningar på det som tillsynes verkar hopplöst och omöjligt att ändra. Det arbetet kan bara göras genom att bjuda in och höras, pratas vid, göra sig förstådd, skapa kommunikationsteknik, vilja lyssna och förstå. Därför ställde vi frågorna: Hur skulle du vilja att saker fungerade? Vad behöver ändras och hur skulle du vilja ändra dem?

DRW:s inställning till kunskap och förståelse för ens egen normbrytande funktionalitet och ens rättigheter är ytterst viktig för att höja delaktigheten av målgruppen. Därför testar vi en välkänd metod, Peer support, som ett sätt att dela kunskap om mänskliga rättigheter med fokus på FN konventionen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Som ett sätt att maktgöra sig och stärka ens självkänsla och självförtroende. Genom Peer support vill DRW också sätta i gång en konstruktiv förståelse om självvärde bortom funktionsmaktordningarna alla inskolas i världen runt.

Under våren kommer DRW att arbeta med att samla alla berättelserna och analysera dem för att sedan ta fram en rapport och en fickbok med berättelserna från målgruppen. Håll utkik!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.