Lampa och DRW logotype

Mediebevakning om projektet Disabled Refugees Welcome

Under projektets år 2018 – 2019 har DRW varit intervjuad av flera intressanta medieaktörer och offentliga medieaktörer. Det visar på ett intresse för arbetet som görs inom ramen för rättigheter för migranter med normbrytande funktionalitet, och att ämnet är relevant och aktuellt.

I september 2018 var DRW-projektets projektledare Jamie Bolling med i reportaget “Trygghet i Nya Hemlandet” i Funka för livet magasinet, läs reportaget här.

Vidare samma månad skrev Assistanskoll artikeln “Partiernas syn på personlig assistans för nyanlända granskas” om en enkätundersökning som DRW-projektet genomförde där alla riksdagspartier samt F! svarade om de tycker att personlig assistans är viktigt för självbestämmandet för migranter med normbrytande funktionalitet. Läs artikeln här

I oktober 2018 gjorde Tidningen Stockholm Syre  ett reportage som heter “Vid sidan av systemet” om situationen för migranter med normbrytande funktionalitet i Sverige och vilka utmaningar som finns. I reportaget intervjuas Rahel Abebaw som är DRW-projektets fältarbetare och Aster Gebretsadk som är en av DRW-projektets deltagare. Läs det här

I december 2018 lanserades DRW:s  info-video för att lyfta den Internationella dagen för personer med funktionshinder.  Den tredje december 1992 proklamerades den Internationella dagen för personer med funktionshinder av FN för att öka medvetenheten om rättigheter för personer med normbrytande funktionalitet. Se DRW:s film här.

Senare i januari 2019 tog Aftonbladet emot tips om en av DRW:s deltagare som uppmärksammades genom artikeln “Sjuke Viktor Kravchenkos anhöriga skarpt kritiska till Migrationsverket”. Läs artikeln här.

I maj 2019  livesände tidningen Al Kompis under Järvaveckan. Tidningen vänder sig i första hand till den arabisktalande målgruppen i Sverige. DRW hade sin monter på Järvaveckan för att uppmärksamma situationen med försämrad hälsa hos migranter med normbrytande funktionalitet. Människor som pga. det otillgängliga mottagandesystemet i Sverige inte kommer i kontakt med relevanta myndigheter tillräckligt tidigt för att få nödvändiga stödinsatser för att kunna delta i etableringen på lika villkor. Se den inspelade live broadcastingen här.

I juli 2019 under Almedalsveckan uppmärksammade Expressen i den tryckta tidningen DRW:s seminarier och lanseringen av informationshandboken “Vägar mot ömsesidig integration” . För vidare läsning se: Almedalsveckan: Expressen 2019/07/04 page 31.

Sist men inte minst har Sveriges Radio kontaktat fältarbetarna Julius Ntobuah och Rahel Atnafu för att intervjua dem om DRW:s arbete och förslag på förbättringar. Lyssna på programmet: Swedish Radio: “Ways to improve integration of newcomers with disabilities” här.

DRW:s arbete fortsätter med förhoppningen att ännu fler medier kontaktar DRW och lyfter frågan om livsvillkoren för personer som har migrerat till Sverige och lever med normbrytande funktionalitet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.