Hjärnkolls projekt “Den egna berättelsen om psykisk ohälsa och migration” – spridningsseminarium

Den 19e februari 2020 tog spridningsseminariet för Hjärnkolls och arvsfondsprojektet “Den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration” plats. DRW deltog på seminariet som var en avslutning avprojektet och  relevant för vårt arbete med migranter med normbrytande funktionalitet. 

Seminariet leddes av projektledaren Caroline Lindström, och Didi Hakki som är ambassadör för Hjärnkoll delade med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa i samband med migration.

De viktigaste budskapen från projektet Hjärnkoll “den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration” enligt DRW är att psykisk ohälsa påverkar möjligheten till etablering och integration. Det är också viktigt att lyssna på varje individ istället för att låta sig begränsas av förenklade tankegångar om att personer från en viss kultur är likadana. Ett annat budskap som är värt att lyfta upp är vikten av att vård och stöd bör göras utifrån individen, personfokuserat och individuellt. 

Dessa har varit budskapen som DRW också har kommit fram till, och ser som viktiga  att sprida och lyfta. Det är viktigt att se den psykiska hälsan som en faktor som kan påverka människors möjlighet att etableras och leva ett självbestämt liv. Vikten att från början se till att personer som har migrerat till Sverige får rätt förutsättningar för att etablera sig, att ge det stödet som behövs för att personen ska känna sig stark i skolan, på arbetsmarknaden, i arbetet och i övriga samhället.

Mer information om Hjärnkolls projekt “Den egna berättelsen – om psykisk ohälsa och migration” här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.