dekorations bild på händer med olika färger på

Vägar till kunskap om fonder och stiftelser

Det finns ett stort antal fonder och stiftelser som beviljar medel för olika ändamål exempelvis när en person lever i en ekonomiskt utsatt situation. Här nedan följer en del tips på hur man kan hitta fram till medel som finns att söka.

Svenska kyrkan

www.svenskakyrkan.se › ekonomiskt-stod › stiftelser

Man kan söka ekonomiskt stöd från någon av de stiftelser och fonder som kyrkokansliet i Uppsala förvaltar. Dessa riktar sig till bland annat barn och unga, funktionshindrade, äldre, sjuka och hörselskadade. Det går även att kontakta församlingen där personen som behöver stöd bor. Hitta din församling

Länsstyrelsen

Länsstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas innehåller information om stiftelser där man kan ansöka om ekonomiskt stöd. Stiftelsebasen är till för den som söker efter en viss stiftelse eller som söker efter stiftelser med ett visst ändamål. 

Ändamålssökning  https://stiftelser.lansstyrelsen.se/Sök

Sveriges kommuner och regioner

Flera kommuner och regioner förvaltar fonder och stipendier som kan sökas av boende, organisationer och föreningar. Genom besök på den berörda kommunens/regionens hemsida www.kommunensnamn.se kan man söka information om fonder och stipendier samt hitta kontaktvägar till handläggaren. 

Exempel: 

Stockholms stad: www.stockholm.se   

Stockholms region: www.sll.se

https://start.stockholm/sok/?q=fonder+och+stipendier

https://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/donationsstiftelser/

https://www.funktionshindersguiden.se/fonder-stiftelser-och-stipendier/ 

Ljuset i tunneln

www.ljusetitunneln.se

Ljuset i tunneln är en hjälporganisation och portal som hjälper människor som är i livskris och behöver hjälp. Om man befinner sig i en tillfällig kris eller behöver ett ekonomiskt stöd under en kortare eller längre tid kan man söka pengar ur olika fonder och stiftelser. Livskrisen kan bestå av sjukdom, familjekris, ekonomisk kris mm. Organisationen ska via bland annat samarbetspartners, länkar, andra hjälporganisationer, eget arbete, volontärer mm hjälpa människor i en ekonomisk kris.  

Föreningen FVO 

www.foreningenfvo.se

FVO (Föreningen för Välgörenhetens Ordnande) är en ideell förening som förmedlar bidrag till personer med låg inkomst, företrädesvis till ensamstående föräldrar, långtidssjuka och ålderspensionärer. Man kan söka fondmedel exempelvis till nödvändig tandvård, glasögon, barnens behov, rekreation eller tillfälligt bidrag till löpande utgifter.  

Ytterligare information om stipendier och bidrag

– Sökning via internet

Observera! I vissa fall behöver man registrera sig som en kund/användare och en del tjänster, såsom beställning av listor, kan innebära en kostnad från beställaren.

Gör sökning på ”fonder att söka”

Utöver dessa grupper på webben följer lista på sidnavigering till ytterligare fonder.

Exempel på webbplatser som ger information om fonder och stiftelser: 

​Hem & Hyra

https://www.hemhyra.se/nyheter/stiftelser-behovande-hela-sverige/

Hem & Hyra är en tidning och en webbplats för den som hyr sin bostad eller är intresserad av boende ur ett konsumentperspektiv. Webbplatsen redovisar även information om stiftelser som fördelar medel för behövande i hela landet. 

Fonder, stiftelser & stipendier att söka 

https://fonderna.blogspot.com/

Fonderna är en blogg med information om fonder som är aktuella att söka. Man kan se även månadsvis uppdelning utifrån aktuell ansökningsdag.

Global Grant

www.globalgrant.com 

Global Grant är en organisation som presenterar information om registrerade fonder och donatörer från hela världen. Man registrerar sig som kund/medlem och får tillgång till verktyg och instruktioner om hur man gör ansökningar. 

Allmänna Arvsfonden

http://www.arvsfonden.se/ansok-om-pengar

Arvsfonden ger inte bidrag till enskilda. Men Arvsfonden kan stödja en idé för att utveckla en verksamhet som riktar sig till barn, unga eller personer med funktionsnedsättning om man arbetar på uppdrag av en ideell organisation eller en icke vinstdrivande förening.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.