Bra dagar i Helsingborg

Vår medverkan på årets Mänskliga Rättighetsdagar var mycket lyckad. Många kom till våra seminarier, som vi också fick mycket beröm för.  Det var också en strid ström av människor som kom och besökte vår monter och vi fick många nya intressanta kontakter.

Referat från första seminariet: Från problem till problemlösning

Referat från andra seminariet: AF-löften om snabbare väg till stöd

Referat från tredje seminariet: Lång krånglig väg till jobb

Här är först ett bildreportage:

Översiktsbild över utställningsytan.
MR-dagarna arrangerades i år i Helsingborg, på Helsingborgs Arena, som visade sig vara en ishall. Bilden är tagen från en kortsidesläktare på själva utställningsytan, där vi hade vår monter i mittzon. Där hölls också miniseminarierna i små “rum” avskilda med stora svarta draperier medan de stora seminarierna hölls i gymnastiksalar bakom läktarna. Inga vidare lokaler ärligt talat. Ljudet från seminarierna bredvid störde mycket.
Tobias Holmberg, Nora Eklöv och Jonas Franksson i en panel framför den lila MR-dagarna-bakgrunden.
MR-dagarnas tema var i år arbete och utbildning. Den här bilden är från torsdagsmorgonen: Nora Eklöv, kommunikatör och journalist, DRW-RTA, sitter mellan Tobias Holmberg och Jonas Franksson på ett seminarium om behovet av personlig assistans på jobbet.
Nora Eklöv, Ashraf Frugh, Rahel Abebaw Atnafu, Mari Siilsalu. Bilden tagen från läktaren, alltså något ovanifrån.
Vårt första “egna” seminarium: “Så funkar det – ökad anställningsbarhet och migranter med funktionsnedsättning”. Fr. v. Nora Eklöv, Ashraf Frugh, Rahel Abebaw Atnafu, Mari Siilsalu, alla ifrån projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW-RTA).
Tiina Nummi Södergren, DRW-RTA och Josefina Streling, MFD, pratar med varandra. De är fortfarande kvar i ett av de små tillfälliga rummen för miniseminarierna.
Tiina Nummi Södergren, DRW-RTA och Josefina Streling, MFD, i samspråk efter vårt första seminarium.
Panelen på andra miniseminariet: Jonas, Mari och Niklas. Mar, som sitter i mitten har mikrofon som hon talar i medan Jonas och Niklas sitter på varsin sida och lyssnar. Bakgrunden är svart.
Vårt andra miniseminarium: “Rätten till arbete eller utbildning, men vad får det kosta?” Mari Siilsalu, jurist i DRW-RTA, sitter mellan Jonas Franksson, ordförande i STIL och Niklas Mårtensson, ordförande i Funktionsrätt Sverige, i seminariets panel.
Panelen sedd från sidan. Moderatorn Elna Wahlgren Lundqvist, står till vänster med ryggen mot kameran.
Andra miniseminariet arrangerades av Svenska kyrkan som representerades av moderatorn
Elna Wahlgren Lundqvist, här med ryggen mot kameran. Hon som talar är Marit Nordstrand, sektionschef, Arbetsförmedlingen Nordvästra Skåne. Mannen i bakgrunden är teckentolk.
många som står lutade över vårt bord med materialet och i bakgrunden står folk och pratar med varandra.
En strid ström av människor besökte vår monitor som i sin tur resulterade i intressanta samtal, nya samarbetspartners och nya prenumeranter på nyhetsbrevet. Många kom också bara för ge beröm för våra seminarier och uttrycka tacksamhet för projektets arbete generellt.
Nelly och Catalina står och pratar med Ashraf.
Våra praktikanter, Nelly Hölter och Catalina Fipper, gjorde en fantastisk insats på MR-dagarna som fick hela projektets arbete att flyta smidigt. Här står de och talar med Ashraf.
Närbild på Ashraf i folkvimlet.
De första MR-dagarna för vår volontär Ashraf Frugh. “Otroligt att se alla olika organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter och som gör bra saker för migranter och för personer med funktionsnedsättning”, sade han i en kort intervju som vi la ut på vårt Instagram.
Rahel med energisk blick inzoomad vid podiet.
Rahel Abebaw Atnafu på vårt stora seminarium “Hinderbana till arbete och utbildning för personer med funktionsnedsättning”.
Josefina i talarstolen.
Seminariet var ett samarbete med Funktionsrätt Sverige, och deltog gjorde bland annat Josefina Streling, Myndigheten för delaktighet.
Seminariet avslutades med ett panelsamtal med politikerna Camilla Mårtensen (L) , Adrian Magnusson (S), och representanter från funktionsrättsrörelsen: Tiina Nummi Södergren, ILI och Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sverige. Moderator var Monica Klasén McGrath, Funktionsrätt Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.