Tiina och Ashraf vid bokbordet. En tant har stannat till och samtalar med Tiina.

Deltagarna i fokus

När DRW-RTA deltog på Hälsomässan på Södermalm var det främst projektets deltagare Arghawan Rawak och Biestaiev Dzhyvers som väckte uppmärksamhet. Arghawan hade hängt upp många av hennes målningar i en lång rad bredvid vårt informationsbord och på andra sidan hade Biestaiev Dzhyvers, som brukar kalla sig “Deevers”, sin massagebänk där han behandlade de som ville, helt utan kostnad förstås.

Sedan “Deewers” slagit upp sin mobila massagebänk tog det en stund innan den första personen anmälde sitt intresse för att få behandling. Sedan blev det snabbt kö, och frågan är om inte “Deevers” och en samling av köande fortfarande skulle stått där på Katarina Bangata om det inte vore för sluttiden 1600 på lördagseftermiddagen.

Deevers masserar Felicias nacke och axlar. Båda blundar, Deevers koncentrerat och Felicia till synes av välbehag.
Felicia hade länge besvärats av smärta i höger axel, något som gav med sig med hjälp av “Deevers” massage.

En av de som fick behandling var Felicia. Efteråt var hon på mycket gott humör och berättade förtjust att hon kände sig ”mycket lättare” i rygg, axlar och nacke. Hon hade länge besvärats av smärta i höger axel som hon beskrev för Deevers, där han sedan hade hittat en punkt som han länge bearbetat. Felicia gick därifrån med ett stort leende.

Arghawan står framför den långa raden av hennes målningar.
Arghawan framför sina målningar. Många stannade och kommenterade och diskuterade konsten med oss i projektteamet.

Med hjälp av hennes mamma hängde Arghawan Rawak upp hennes målningar på en lina mellan två träd längs med den gångväg som mässan höll till kring. Konsten väckte stort intresse, nästan alla tittade på den när de gick förbi och många stannade och ställde frågor om och diskuterade Arghawans färg- och symbol-starka konst.

Någon kanske undrar varför DRW-RTA deltar på hälsomässor. Ett snabbt svar är att många migranter med funktionsnedsättning kan få mycket svårt att integreras i det svenska samhället – något som i allra högsta grad påverkar hälsan negativt. Och för att integreras och få en plats i samhället krävs ofta ett arbete – något som kan vara mycket svårt att få. Så vi tvekar inte på projektets koppling till hälsa, även om vi är en udda fågel på en hälsomässa bland laserbehandlingar, hälsobringande krämer,  transformerande healing och försäljning av gångstavar.

Ett annat svar på frågan är förstås att det är trevligt. Och den här gången särskilt roligt att se projektets deltagare i arbete och få så mycket positiv respons.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.