Socialstyrelsens meddelandeblad om rättigheter för barn och ungdomar med normbrytande funktionalitet i migration

I maj 2020 publicerade Socialstyrelsen ett meddelandeblad med namnet “Rättsliga förutsättningar för barn och unga med funktionsnedsättning i migration”. Meddelandebladet ägnas till socialchefer, socialnämnder och tjänstemän inom socialtjänsten.

Dokumentet uppmärksammar rättigheter för barn med normbrytande funktionalitet som befinner sig i migration och lyfter den intersektionella diskriminering som unga migranter med normbrytande funktionalitet riskerar att utsättas för. DRW har skrivit i sin informationshandbok om de “gömda” dimensionerna av diskriminering  som migranter med normbrytande funktionalitet som har deltagit i DRW-projektet har vittnat om. Läs den här

Meddelandebladet innehåller även en översiktlig genomgång av konventioner, strategier och forskningsresultat. Sedan följer en genomgång av de rättsliga förutsättningarna för barn (0–17 år) och därefter för unga (≥ 18 år) med normbrytande funktionalitet i olika skeden av migrationsprocessen. Redovisningen omfattar barnets/den unges eventuella rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL, och till stöd och service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), LSS. Slutligen finns också med en kortare översikt över barnets/den unges rätt till hälso- och sjukvård.

Läs publikationen här