DRW träffar BOSSE råd-stöd och kunskapscenter

DRW träffades med en av de äldsta verksamheter som riktar sig till personer som har migrerat till Sverige och lever med fysiska normbrytande funktionalitet.

Verksamheten startade 1981 som ett projekt, som hette Huvudstaprojektet, med medel från Allmänna Arvsfonden. Eftersom de vanligaste frågeställningarna som dominerade då var kopplade till rätten till egen bostad och adekvat service tog verksamheten namnet Bostads- och serviceenheten och sen med förkortningen BOSSE.

BOSSE precis som Independent Living Institute förespråkar självbestämmande och empowerment där individen själv tar beslut över vad som är bäst för den.

Deras verksamhet riktas till att agera som samtalspartner när verksamhets deltagarna kan vända sig till när de behöver råd. BOSSE ge personligt utformad stöd gällande insatser som boende, hjälpmedel, kunskapscenter, cirklar, bland annat. BOSSE arbetar på uppdrag av bland annat Stockholms läns landsting och utgår från principen att alla människor har en individuellt förmåga att kunna påverka sina egna livsvillkor.

Verksamhets deltagaren följer ett program som är upplagd på 20 gånger, där den kommer att få dela med sig av sina behov och BOSSE personalen ger råd och stöd baserad på dessa. BOSSEs konsulent och gruppledare Amad Lindblom berättade för DRW teamet om hur viktigt det är för både verksamhets deltagaren och arbetarna att ha alltid i minnen att varje människa ska mötas som en individ med eget ansvar och med respekt för integritet och erfarenheter. Hon menar att deras främsta utgångspunkt är att aldrig tala för de personerna som besöker BOSSE utan se till att vara förmedlare och alltid utifrån deltagarnas egna villkor och behov.

Tänkta samarbetsområden:

Vi kommer att samarbeta genom att:

  • Samordna gemensamma temadagar
  • Skapa event för erfarenhetsutbyten
  • Hänvisa personer till respektive verksamheter
  • Vara en del av nätverket som DRW skapar för målgruppens engagemang

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.