Små ägg med mun och ögon och kaninöron bland färgade fjädrar.

Nyhetsbrev #3 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Ny kunskapskälla om intersektionalitet

Intersektionalitet (diskriminering med flera diskrimineringsgrunder som grund) är ett centralt begrepp för Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete. Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO), med hjälp av personer som själva blivit utsatta för den typen av diskriminering, skrivit en rapport om begreppet. Följ länken längre ner, läs och lär!

Vidare har projektet varit på besök i Härnösand och ILI har skickat ett kärnfullt remissvar på ett lagförslag som riskerar att försämra möjligheten till familjeåterförening ytterligare.

Men allra först i detta nyhetsbrev: ett kalendarium med datum och olika evenemang under våren.

Liten insjö ochsoldrängtskog på andra sidan

Mycket på gång under våren

Det är mycket som kommer att hända i april och maj, och i kalendariet nedan står ändå inte allt med, eftersom tid och datum ännu inte är spikat. Så håll er uppdaterade, på hemsidan och i kommande utskick, om mer detaljer och fler evenemang.

17/4 16.30 – 19.00 Arbetskafé: tema CV

På vårt fjärde Arbetskafé kommer vi att prata om konsten att skriva CV och hur man formulerar ett personligt brev. Vi kommer att få tid över till diskussion och att ställa och svara på frågor. Anmälning sker till
Jamie: jamie.bolling@independentliving.org
eller Tiina: tiina@independentliving.org

21/4 9.30 – 14.00 Delaktighetsdagen MFD

Myndigheten för delaktighet (MFD) anordnar en digital delaktighetsdag främst riktad till myndigheter och organisationer som arbetar “för att fler människor självständigt ska kunna använda samhällets miljöer, produkter och tjänster” som det står på delaktighetsdagens webplats. Men alla är välkomna. Anmälan görs på deras hemsida som finns på den här länken.

27/4 kl. 13-16. Welcome House Stockholm

Event om välbefinnande och etablering om nyanlända. Vi återkommer om tid och plats.

22/5 Arbetskafé Stockholm

På kontoret i Farsta. Vi återkommer om eventuellt tema och om tiderna.

25 – 27/5 Hälsomässa Rinkeby

En årligt återkommande mässa om hälsa I Rinkeby. Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete kommer att vara på plats. Vi återkommer om fler detaljer.

31/5 – 3/6 Järvaveckan

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete kommer på något sätt att delta, men hur är ännu inte bestämt. Vi återkommer till det.


      

Lars Arrhenius

DO släpper rapport om intersektionalitet

Ett centralt begrepp för projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete är intersektionalitet. Nu finns en ny kunskapskälla till begreppet. I förra veckan släppte DO, Diskrimineringsombudsmannen, en rapport om intersektionalitet alltså diskriminering med flera diskrimineringsgrunder som grund. Rapporten är byggd på intervjuer av personer som blivit utsatta för det.


Jamie och Mari

”Förslag som förvärrar utanförskapet”

Regeringen har lämnat ett förslag på ny lag till lagrådet. Förslaget handlar om ytterligare begränsningar på familjeåterförening. Jamie Bolling och Mari Siilsalu skriver i Independent Living Institutes yttrande att skyddsbehövande kommer att gå miste om skydd och att Sverige försämrar efterlevnaden av internationella förpliktelser inom asylrätt och mänskliga rättigheter.


DRW_RTA-teamet i ett av många möten
DRW-RTA-teamet i ett av många möten i Härnösand. Här i universitetets fik.

Projektet på resa

Under några dagar i mars var flera av medarbetarna i projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete i Härnösand – en kommun i Ångermanland (landskapet) och Västernorrlands län. Enkelt uttryck har man i Härnösand lyckats jämförelsevis mycket bra med sitt mottagande av flyktingar från Ukraina, där ibland nyanlända med funktionsnedsättningar, varav många fått arbete eller plats på praktik. Resans syfte var ett första steg av Mobil mottagning, vilket innefattade en rad olika aktiviteter; olika möten med personer både ur målgruppen och anställda i kommunen, samt studiebesök på för ändamålet centrala platser i staden. Hur kan det komma sig att det går så bra i Härnösand och varför gör inte alla andra kommuner som de gör där? var frågor som ställdes. Vi kommer att återkomma till besöket i Härnösand på hemsidan: en längre artikel och många tips till andra kommuner om hur man kan göra för att få det att fungera.

 

Glad Påsk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.