Lars Arrhenius

DO ger ut rapport om intersektionalitet

DO, Diskrimineringsombudsmannen, släppte i veckan en rapport om diskriminering med flera diskrimineringsgrunder som grund – intersektionalitet. Rapporten heter Berättelser om utsatthet – En analys av diskriminering som har samband med flera diskrimineringsgrunder. Rapporten finns at köpa eller  ladda ned på den här länken på DO:s hemsida.

Ett mycket centralt begrepp för projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete är intersektionalitet. Begreppet betyder att en eller flera diskrimineringsgrunder samspelar och förstärker varandra – i vårt projekt främst funktionsnedsättning och etnisk tillhörighet.

Diskrimineringsgrunder

I den svenska lagen finns sju så kallade diskrimineringsgrunder. De är:

  • kön
  • könsöverskridande identitet eller uttryck
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder

 

I samband med att rapporten, som bygger på ett stort antal intervjuer av personer som blivit utsatta för diskriminering, lanserades höll DO ett webbinarium där de som skrivit rapporten talade och där Diskrimineringsombudsmannen, Lars Arrhenius, själv inledde. Bland annat sade han:

– Vi vill tydligt understryka att ingen ska behöva utsättas för diskriminering i skola, i arbetslivet eller i andra delar av vardagen. Vi vill med den här rapporten öka kunskap om den diskriminering som faktiskt sker i vårt samhälle och vilka följder den kan få för människor. Min förhoppning är också att rapporten ska bidra till insikt om vikten av att arbeta aktivt för att motverka diskriminering i skola, på arbetsplatser och också i andra sammanhang.

Rapporten är gjord på uppdrag av den förra regeringen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.