Nelly och Catalina poserar med stora leenden tillsammans framför kameran.

Översikt av forskningen om de hälsorelaterade erfarenheterna av migranter med funktionsnedsättningar på den svenska arbetsmarknaden

Catalina Fipper och Nelly Hölter har skrivit detta bakgrundspapper om sambandet mellan migration, funktionsnedsättning, sysselsättning och hälsa (på engelska) som en del av sin praktik vid Independent Living Institute i Disabled Refugees Welcome – rätten till arbete projektet. Papperet undersöker skärningspunkten mellan dessa fyra ämnen och fastställer i vilken utsträckning existerande forskning har analyserat dem i förhållande till varandra.

Papperet avslutas med att lyfta fram det stora forskningsgapet på detta område och föreslår tre nyckelfaktorer som bör beaktas i framtida forskning.

  • Intersektionalitet: Forskning bör ta en intersektionell inställning som erkänner interrelationen mellan olika individuella markörer.
  • Tvåvägskausal länk: Forskning bör undersöka potentiella tvåvägskausala länkar mellan vissa attribut.
  • Jämförbarhet: Forskning bör fokusera på att säkerställa jämförbarhet mellan studier, eftersom variationer i definitionerna av nyckeltermer som ‘hälsa’ eller ‘funktionsnedsättning’ kan ha en inverkan på resultaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.