Tidöavtal ligger på ett skrivbord.

Mer om Tidö-avtalet

I förra veckan publicerade vi Mari Siilsalus kritiska analys av Tidöavtalet här på hemsidan. Tidöavtalet är regeringens överenskommelse med Sverigedemokraterna och handlar mycket om en kraftigt minskad invandring och betydligt högre krav på varje enskild nyanländ. Mari är långtifrån ensam om kritiken och här har vi samlat några av de andra rösterna och länkar till artiklarna.

Vi i projektet förstår att tal och skriverier om Tidöavtalet kan skapa oro och rädsla bland många deltagare i projektet. Men, för det första, tror vi att det är bättre att läsa och försöka förstå vad som händer än att leva i ovisshet och att riskera att bli offer för rykten som inte stämmer. För det andra vill vi påminna om att Tidöavtalet innehåller förslag och att det är en lång väg för förslagen att bli genomförda. Apropå detta har Flyktinggruppernas Riksråd, FARR skrivit följande i sin debattartikel, (som är undertecknad av över 20 organisationer):

Vi vet att förslagen i Tidöavtalet är reella och skrämmande för många. Men vi vill passa på att tala om för alla som känner sig hotade att dessa förslag inte har blivit lag än. Det tar tid att stifta lagar och det kommer att bli strid om de här förslagen. Många kommer att protestera. En del av förslagen kommer inte att kunna genomföras därför att de strider mot EU:s lagar och mot internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. Det är ändå allvar, just därför behöver vi protestera innan förslagen blivit verklighet.

Funktionsrätt Sverige: “Svårt att någonsin kunna få en trygg tillvaro i Sverige”

Funktionsrätt Sverige, som är en sammanslutning av mer än 40 olika funktionsrättsförbund, menar att avtalet ställer grupper mot varandra och tar i en kritisk text upp en rad punkter i avtalet. Bland annat att svenskt medborgarskap föreslås villkoras med ”förmågan till egenförsörjning”. Nicklas Mårtensson, generalsekreterare, säger att ”det skulle göra det svårt för många flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning att någonsin kunna få en trygg tillvaro i Sverige”.

Funktionsrätt Sverige ställer sig också frågande till att man i Tidö-avtalet exemplifierar bristande vandel, med missbruk. Missbruk, skriver de, ”är ett vanligt symtom hos personer som drabbas av psykisk ohälsa eller som lever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som exempelvis ADHD eller tvångssyndrom”. De tar i det sammanhanget också upp flyktingar med posttraumatisk stress.

Läs hela Funktionsrätt Sveriges text här.

Civil Rights Defenders: “Avtalet saknar ett rättighetsbaserat förhållningssätt”

Den mest omfattande analysen på avtalet ur rättighetsperspektiv har troligtvis gjorts av Civil Rights Defenders. Så här skriver organisationen i sin inledande sammanfattning:

”Som människorättsorganisation är vi mycket oroade över innehållet i Tidöavtalet. Avtalet saknar ett rättighetsbaserat förhållningssätt. Det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av samt undergräver rättsstaten och vår demokrati.”

Läs hela Civil Rights Defenders analys här.

Independent Living Institutes nättidning Assistsankoll har en sammanfattning om på vilket sätt Tidöavtalet påverkar personer som har eller har behov av personlig assistans, och det har under de senaste veckorna varit ett omdiskuterat ämne bland de intervjuade.

 

Länkar till fler artiklar som ur ett rättighetsperspektiv är kritiska till Tidö-avtalet:

Amnesty International Sverige: Tidöavtalet hotar mänskliga rättigheter i Sverige!

Rädda Barnen: Tidöavtalet – så påverkar det barns rättigheter

Jonna Mannbergordförande för Refugees Welcome Stockholm i Aftonbladet: “Den nya politiken ett svek mot asylrätten”

Lisa Pelling i Dagens Arena: Den nya regeringen är besatt av att göra skillnad på människor

Susanne Nyström, ledare i Dagens Nyheter: Det stora paradigmskiftet är att regeringen struntar i de asylsökande

Hynek Pallas i Göteborgs-Posten: Tidöavtalet kommer att skjuta integrationen i sank

 

En kommentar till “Mer om Tidö-avtalet”

  1. In atmosphere of Sweden of past years only vibes that : ‘ We don’t need imigrants’ which is very toxic to Immigrants who are already in country. Failed integration just posponing future problems.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.