Ganska ljust grå himmel över gröna lövträd och höghus.

Nyhetsbrev #7 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Hearing om Tidöavtalets eventuella konsekvenser

Den 19 september anordnar Disabled Refugees Welcome – Rätten till arbete och Funktionsrätt Stockholms län en hearing om Tidöavtalet. Klicka dig in på artikeln och anmäl dig!

I övrigt innehåller nyhetsbrevet en analys av strukturell och indirekt diskriminering, ett remissvar om asylboende och en intervju som väcker förhoppningar.

Dessutom har vi bildat en killgrupp.

Kalender:

Ganska ljust grå himmel över gröna lövträd och höghus.

Händelser under september

Ännu mer på gång:

  • 23 – 25 NOVEMBER
    MR-dagarna i Helsingborg
    Mer information kommer senare

 

Klicka på de blå rubrikerna för att komma till artikeln

Artiklar:

Möte om Tidöavtalet 19 september!

Ett tvärsektoriellt och lösningsorienterat samtal mellan olika aktörer i samhället. Så beskriver ILIs jurist Mari Siilsalu det digitala mötet om Tidöavtalets konsekvenser, om förslagen genomförs. Evenemanget är samorganiserat av ILI och Funktionsrätt Stockholms län. Anmäl er på länken i artikeln.


Mari och ett snitt från en skärmdump från CERDs web-plats.

Strukturell och indirekt diskriminering ofta osynligt

Mari Siilsalu, jurist på ILI, har i samarbete med Monica Klasén McGrath, journalist och kommunikatör, Funktionsrätt Sverige, gjort en analys på strukturell och indirekt diskriminering av migranter med funktionsnedsättning. Analysen är en del av civilsamhällets parallellrapport till FN.


Rahel förklarar olka begrepp för killgruppen. Platsen är STIL-kontorets stora konferensrum.

En killgrupp har bildats

I början av juli samlades en nystartad grupp med bara män med olika erfarenheter av migration och funktionsnedsättning. . Gruppen samlades i tre dagar på kontoret i Farsta i början av juli och nu vill killarna hålla kontakten sinsemellan och har bildat en whats-up-grupp. ”Alla som vill vara med kan vara det, det finns inga begränsningar”, säger Tony Zolomyan, som höll i trådarna.


ILIs kritiska remissvar om asylboende

Utredningen En ny ordning för asylsökandes boende handlar om att asylsökande inte ska få bo i egna boenden utan i särskilda asylboenden. Independent Living Institute (ILI) är mycket kritiska och menar att förslagen bryter mot landets internationella åtaganden.

logotyp arbetsförmedling

Hoppfullt om Arbetsförmedlingen

En intervju i Föräldrakraft andas optimism om Arbetsförmedlingen. Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen, som intervjuas av Valter Bengtsson, säger att ”alla är överens om att vi behöver hitta vägar för att personer med funktionsnedsättning ska bli mer delaktiga på arbetsmarknaden”.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.