Rahel förklarar olka begrepp för killgruppen. Platsen är STIL-kontorets stora konferensrum.

Killgruppens första träff

I början av juli samlades en nystartad grupp med bara män – en killgrupp. I vårt förra projekt (Disabled Refugees Welcome) bildades en grupp bara för kvinnor och nu har vi, på begäran från deltagarna själva, alltså bildat motsvarande grupp bara för män.

Gruppen samlades i tre dagar på kontoret i Farsta i början av juli. Första dagen blev en sorts utbildningsdag då Rahel Abebaw Atnafu, rådgivare i DRW-RTA, gick igenom olika analytiska begrepp som används på funktonshindersområdet: peer support, empowerment, olika synsätt på funktionsnedsättning (disability models) och FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Funktionsrättskonventionen).

Utbildningen blev lyckad och det uppstod ett starkt engagemang kring frågorna berättar Tony Zolomyan, rådgivare i projektet.

– Många hade ingen aning om de begreppen och vill ha mer utbildning, framför allt om “disability models” och peer support.

Dag två var även kvinnor välkomna och tanken var att det skulle bli utomhusaktiviteter men främst på grund av vädret blev det inte så.

Och dag tre var det återigen bara killarna som pratade med varandra, främst om olika etiska dilemman och hur man hanterar att bli diskriminerad.

Allt som allt deltog uppemot 15 personer varav några var helt nya och inte varit med på några av projektets tidigare aktiviteter. Nu vill killarna hålla kontakten sinsemellan och bygga ett nätverk och  tillsammans  har de bildat en whats-up-grupp. De siktar på att ha zoom-möten ca en gång i månaden. Just nu ingår 5 – 6 killar i whats-up-gruppen men den är öppen för nya deltagare.

– Alla som vill vara med kan vara det, det finns inga begränsningar, säger Tony

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.