En lyckad temadag 1- LSS och Migration


Temadagen LSS och migration var en stor succé. DRW fick besök av representanter för olika myndigheter såsom arbetsförmedlingen, Sveriges Kommuner och Landsting, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Sörmlands museum, bland andra. Temadagen började med ett rum fylld  med drivna personer som bidrog med sina kunskaper och erfarenheter av att jobba med frågor som rör Lagen om stöd och service i relation till nyanländas migrationstatus. Juristen och temadagens medverkande Ola Linder började dagen med att ge en överblick av:
Artikel 1 – “Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.”; Artikel 2 – “Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag…”; Artikel 14 – “Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.”. Dessa gav en god insikt om rätten till ett självständigt liv enligt Sveriges internationella Mänskliga Rättigheter-förpliktelser, nämligen Art. 19 CRPD och Art. 8 EKMR.
Dagen präglades av intressanta diskussioner med hänsyn till den praktiska delen av temadagen där vi fick gå igenom fem olika exempel på fall. Vi blev 4 grupper på cirka fem personer och ett fall per grupp. Deltagarna uttryckte stor intresse för att fortsätta diskussionen och skapa ett nätverk eller forum som rör dessa viktiga frågor.


Vill ni veta mer hör av er till oss på
sooz@independentliving.org
eller fyll i vårt kontaktformulär  så kontaktar vi er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.