Illustration på fler motorvägar som leder på fler spår

Forum lösningar

Initiativet Forum lösningar har sitt ursprung i ett stort engagemang som visades när DRW hade sin alldeles första temadag om LSS och migration. Idén har fortsatt ta form efter att DRW möter mycket okunskap gällande frågor om rättigheterna för asylsökande och flyktingar med normbrytande funktionalitet.

Det kunde konstateras då att genom att använda sig av den kunskap som finns inom de olika samhällsfunktionerna och de personer som arbetar med dem samt krafter från de mycket engagerade civilsamhällesorganisationerna kan vi tillsammans bidra till att klargöra vägar mot materiella rättigheter. Frågor uppkommer ofta kring juridiska begrepp såsom “vistelsebegreppet”, “att vara försäkrad”, “bosatt” mm.

DRW vill försöka använda perspektivet av universell utformning och det intersektionella perspektivet för att skapa nya ramverk som täcker de stora glappen mellan migranter med normbrytande funktionalitet och rätten till  independent living. DRW ska bjuda personer som vill vara med om att skapa en bättre framtid för personer som har migrerat till sverige och har en normbrytande funktionalitet i Sverige som än idag inte har kunnat tillgodogöra sig sina rättigheter fullt ut, ofta långt därifrån.

Det intersektionella perspektivet gör möjligt att synliggöra konsekvenserna av samspelet mellan makt kategorierna etnicitet/migration och funktionalitet som enligt DRWs erfarenhet påverkar människors rätt till independent living och delaktighet i samhället. Forum lösningar vill skapa en chans för att titta närmare på faktorer som spelar roll när den olika rättigheter tas bort, exempelvis när människor nekas stöd och service eller inte får tillgång till den på grund av en lagstiftning eller nya reformer som saknar djupare analyser ur funktionshinders- och intersektionella perspektivet.

Forumet är ett försök att hitta lösningar till praktisk-juridiska dilemman kopplade rättigheter för migranter med normbrytande funktionalitet i praktiken och i mötet med myndigheter. Fokus kommer vara att genom cases och praktiska erfarenheter bryta ner vad som krävs för att få tillgång till rättigheter och insatser enligt SoL, LSS, SFB, LMA mm. som hinder på vägen mot, och förutsättningar för, att rättigheterna ska säkerställas för målgruppen.

Hör av er om ni vill hitta möjliga lösningar för hur situationen ser ut idag för målgruppen. Har ni egna frågor som ni vill att vi tar upp? 

Skriv gärna till: sooz@independentliving.org eller ola@independentliving.org

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.