Informations sammanträde för DRWs volontärverksamhet

Stöd av volontärer behövs inom DRW

Behov: 

DRW kommer i kontakt med migranter med normbrytande funktionalitet som har behov av stöd i myndighetskontakter och stöd med tolkning. Det är vanligt med stödbehov vid ansökning av insatser och kontakter med bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, hälso- och sjukvårdens verksamheter och med den aktuella kommunen. En del behöver stöd för att komma igång med SFI-undervisningen och det finns behov av fungerande och tillgänglig bostad. Ibland behövs stöd för att bryta isolering och komma ut till aktiviteter. I vissa fall behövs även stöd av en kontaktperson.

Kompetenskrav/förkunskaper hos volontären:

Volontären behöver ha kunskaper om hur det svenska samhället är organiserat och hur stödet till personer med funktionsnedsättning fungerar. En bakgrund och erfarenheter som gett kunskaper inom juridik och socialtjänst är en tillgång. Även intresse för eventuellt uppdrag som kontaktperson är av intresse. Vi behöver framför allt volontärer som har språkkunskaper i tigrinja och amhariska samt dari och farsi. Det krävs förståelse för den pressade situationen som flyktingar med funktionsnedsättning befinner sig i. 

Hur ska uppdraget genomföras: 

Uppdraget ska genomföras i huvudsak inom Storstockholm under vägledning av projektets fältarbetare. Tolkning kan ske vid personliga möten, via mailkontakter eller per telefon. Uppdraget kan således genomföras flexibelt enligt överenskommelse. Omfattningen av insatsen kan vara flexibel och variera beroende på volontärens möjligheter. Det behövs dock fortlöpande kontakt med projektets fältarbetare.

Stöd till volontären:

Projektet DRW har fortlöpande kontakt med volontären. Det samordnas möten med volontären och med personer som är i behov av insatser. Projektet ordnar information, introduktion och även handledning efter önskemål och behov.

Är du intresserad? skriv gärna till:
Riitta Leena Karlsson på: riittaleena@independentliving.org

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.