En kvinna som sitter i rullstol inlåst. I buren hänger ett skyllt där det står: Ett projekt finansierad av EU

ENIL Freedom Drive 2019 – en marsch för verklig Independent Living

Den 1a till den 3e oktober tog ENIL Freedom Drive 2019 plats i Bryssel. The European Network for Independent Living, ENIL arrangerar detta evenemang vartannat år. I år fyllde ENIL 30 år och över hundra personer kom från Norden med buss, bil och flyg samt hundratals personer från andra länder inom och utanför EU. 

Många organisationer som arbetar med Independent living från olika EU-länder och ENIL:s medlemmar träffas, väljer sin nya styrelse och lär av varandra under evenemanget. Det är ett viktigt tillfälle som ger chansen att diskutera strategier för arbetet framåt för rättigheterna för personer med normbrytande funktionalitet i dessa länder. Totalt var det deltagare från 25 länder, utöver de Europeiska länderna från Armenien till Portugal, även från Japan och Australien.

I år stormade över 300 aktivister och ENIL:s medlemmar, EU-parlamentets kvarter!
Bryssels gator fylldes med rullstolar, ledarhundar och teckenspråkstolkar som marscherade för en verklig Independent Living i Europa, mot institutionalisering och EU:s roll i detta. 

Independent Living i Europa och EUs roll 

Marschen #LoudAndProud var en höjdpunkt med ett starkt budskap som skickades till politikerna i Bryssel. Framför DG Employment placerade ENIL en representation av en inburad kvinna som fängslats på ett institutionsboende, “ett projekt som  finansieras av EU” stod det på en skylt som hängde på buren. Med aktionen uppmärksammade ENIL alla de personer som är inlåsta i institutioner, och även de inom familjer som inte får tillgång till stöd som möjliggör Independent Living. 

Jamie Bolling, som var kvinnan inlåst i buren, berättar att “buren används för att illustrera effekterna av att EU-medel används till att bygga och underhålla institutionsboenden som personer med normbrytande funktionalitet hänvisas till i avsaknad av samhällsbaserad service”. Anställda vid DG Employment och även personer på gatan fick en tankeställare, många taxibilar stannande för att fråga Jamie varför hon satt inlåst, berättar hon.

En ny styrelse är på plats

På ENIL:s föreningsstämma fattades viktiga beslut om verksamheten, som till exempel att inkludera frågor som rör flyktingar med normbrytande funktionalitet. Det valdes också en ny styrelse som består av följande ledamöter:  

  • Armen Alaverdyan – Armenien
  • Jamie Bolling – Sverige 
  •  Nadia Hadad – Belgien 
  • Michael Holden – UK
  • Rados Keravica – Serbien
  • Jukka Kumpuvuori – Finland
  • Suela Lala – Albanien
  • Vibeke Maroy Melstrom – Norge
  • Tess van Deynse – Belgien

Kapka Panayotova som var ordförande under förra perioden lämnade ordförandeskapet efter många år av trogen tjänst. Hon  blev avtackad av representanter på ENIL för sitt lojala arbete under festen för 30-års jubileumet som tog plats den andra oktober. Jamie Bolling och Nadia Hadad tar över posten efter Kapka.
Under dagarna hölls flera viktiga seminarier, hearings och samtal som på olika sätt belyser frågor om Independent Living. 

Bilder som har fångat de starka dagarna finns här.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.