Två figurer som föreställer personer som samtalar kring ett runt bord

Rundabordssamtal med DRW och RG –Integration

Den 12:e november 2019 samlades representanter från DRW, RG Integration, BOSSE, och SRF för ett rundabordssamtal om möjligheter och utmaningar som dessa olika projekt möter i arbetet med nyanlända personer med normbrytande funktionalitet, samt vilka möjliga framtida samarbeten som kan skapas utifrån samtalen. Bland deltagarna fanns Jamie Bolling – DRW, Julius Ntobuah – DRW, Annemarie Isbert – DRW, Caroline Lindström – Hjärnkoll, Ann Marie Ståhl – Bosse, Elin Goude Öhgren och Madde Bille – RG Integration, Lennart Carlsson och Cecilia Ekström – SRF.

Alla deltagare presenterade sig själva och respektive projekt samt varför det är viktigt med ett forum som detta. Blad reflektionerna som delades fanns det att det är viktig med ett nätverk för erfarenhetsutbyte inom migration och funktionalitet. Bland de insikterna som delades under rundabordssamtalet blev det tydligt att det finns ett behov av ökad kunskap hos professionella. Det kan vara kunskap om hur att bemöta målgruppen, höja tillit och förbättra arbetsrutinerna gällande första mötet med migranter med normbrytande funktionalitet.  

DRW:s informationshandbok “Vägar mot ömsesidig integration” behandlar dessa ämnen, rekommendationer och information om livsvillkoren för migranter med normbrytande funktionalitet i Sverige.

LÄS DEN HÄR

Jamie Bolling och Julius Ntobuah gav en uppdatering på DRW:s arbete och resultat som bland annat uppmärksammar behovet av att skapa bättre stöd för målgruppen för att till exempel lära sig det svenska språket, skriva brev, kunskap om lagar, ansöka om stöd och service eller transport. Under sitt sista år kommer DRW- projektet ta fram en metodhandbok där en av de rekommenderade metoderna är just skapandet av ett migration- och funkisnätverk, som en viktig insats för att hitta sätt som individer, engagerade, offentliga aktörer eller civilsamhället kan arbeta med målgruppen. DRW:s metodhandbok kommer att vara klar våren 2020. 

 Deltagarna diskuterade också behovet av fler insatser för att motarbeta skam och skuld samt stigma hos nyanlända med normbrytande funktionalitet. Lennart Carlsson från SRF berättade hur de vill arbeta med migranter med fokus på synnedsättning. Han menar att de har kunnat se att det tar lång tid för målgruppen att hitta rätt i samhället, därför har kamratstöd en central roll i arbetet med målgruppen. Han menar också att Arbetsförmedling behöver resurser för SFI och jobb med en central punkt för rehabilitering, språk och träning för arbetet. 

 Elin Goude Öhgren och Madde Bille från RG Aktiv rehabilitering berättade vidare om deras projekt RG Integration som är ägnat till nyanlända personer över 15 år som har ryggmärgsskador, post-polio och för deras familjer. Projektet utbildar personalen på Migrationsverket och RG Aktiv rehabilitering. 

 En viktig fråga var också hur mycket stöd målgruppen egentligen får för att kunna vara delaktiga i samhället eller för att bli etablerade i Sverige. Ann Marie Ståhl från Bosse berättade att en väldigt uppskattad satsning de har är en studiecirkel på arabiska för personer med hjärnskador. Hon menar att satsningen ger möjlighet för deras verksamhetsdeltagare att hitta ett forum för socialt umgänge, erfarenhetsutbyte, problemhantering, hitta acceptans och förhoppningsvis komma ifrån skamkänslor.

 Samtalets problemformulering 

 Deltagarna delade med sig av vilka problem de har mött i sitt arbete med målgruppen, dessa är följande:

  1.   Kommuner vill inte ta sitt ansvar gällande boende;  
  2.   Få ihop tillgång till rehabilitering och språkträning;
  3.   Göra det möjligt så att målgruppen träffar varandra;
  4.   Individer kommer inte automatiskt till rehabilitering;
  5.   Omyndigförklaring av personer.
  6.   Fortsättning till projekten
  7.   Nå ut och behålla deltagarna

 Samarbete i framtiden. 

Ett möjligt samarbete för framtiden skissades under rundabordssamtalet, till exempel planerade gruppen att ha ett gemensamt tält under Järvaveckan som tar plats mellan den 10e – 14e juni 2020. Informera och länka till varandras hemsidor, en annan idé var att gemensamt samordna en serie temadagar med till exempel ämnen som: 

   •       Psykisk ohälsa cross-disability
   •       Kunskap om målgruppen
   •       Deltagande på lika villkor
   •       kunskapsbrist, delaktighet och rätten till självbestämmande, mm.

 Dessa gemensamma temadagar skulle kunna ske under våren 2020, DRW ser fram emot ett lärorikt, slagkraftigt och utvecklande år inom arbetet med migranter med normbrytande funktionalitet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.