Nelly och Catalina poserar med stora leenden tillsammans framför kameran.

Brist på forskning om relation mellan migration, hälsa, sysselsättning och funktionshinder

Under vintern gjorde Catalina Fipper och Nelly Hölter, tidigare praktikanter i DRW-RTA, en litteraturstudie på forskning om relationen mellan migration, hälsa, sysselsättning och funktionsnedsättning. De upptäckte en stor lucka i forskningen: inga akademiska artiklar, rapporter eller studier hittades som tar upp alla fyra perspektiven och deras relation till varandra.

Läs Catalina och Nellys litteraturstudie på den här länken: In Search of Links: Overview of the State of Research on Disability, Migration, Employment and Health

Studien som Catalina Fipper och Nelly Hölter, tidigare praktikanter i Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, gjorde handlar om hur migration, hälsa, sysselsättning och funktionshinder är relaterade till varandra. Mest var det internationella studier, säger Nelly Hölter.

– Vi tittade också på svenska studier men i övrigt inte så mycket på nationell nivå.

Begränsade perspektiv

De viktigaste slutsatserna handlade om forskningsområdets olika brister. Ett av flera problem var att det inte finns studier som tar upp alla fyra perspektiven utan forskarna har i de flesta fall bara tagit upp två perspektiv åt gången.

– Till exempel relationen mellan funktionsnedsättning och hälsa eller relationen mellan funktionsnedsättning och migration. Men då finns inte de andra perspektiven med, säger Catalina Fipper.

Slutsatser i bara en riktning

Ett annat problem är att studierna bara analyserar och drar slutsatser i en riktning, till exempel hälsans roll för att få ett jobb men inte tvärtom, alltså hur ett arbete påverkar hälsan. En annan omständighet var att begreppet hälsa oftast handlade om Covid eller fysiska men.

– Till exempel att det är dåligt för ryggen om du sitter på en stol en hel dag vid ett skrivbord, vilket inte alls vad det vi fokuserade på i vår studie, säger Nelly Hölter.

Olika definitioner ett stort problem

Ett avgörande problem är svårigheterna med att jämföra studierna med varandra eftersom de fyra olika begreppen definierades på olika sätt i olika studier. Catalina Fipper tar funktionsnedsättning som exempel.

– En studie drar slutsatsen att det är lätt för en person med funktionsnedsättning att få jobb medan en annan säger att det är mycket svårt. Men det beror alltså på att de hade två olika definitioner av personer med funktionsnedsättning. Så ska man läsa studier med de här begreppen är det viktigt att titta på definitionerna för att förstå resultaten.

Noggrannhet med hur man designar studien

För att göra studier jämförbara i framtiden är det viktigt att man tittar på tidigare studier och anpassar definitionerna till de studier som dominerar, säger Catalina Fipper.

– Man måste vara noggrann med hur man designar sin studie. Om man till exempel ska göra en studie i Sverige är det bra att använda samma definitioner som Statistiska centralbyrån gör, så att resultaten blir möjliga att jämföra för andra forskare.

Brist på intersektionalitet

En annan sak de ville undersöka var frågan om intersektionalitet, alltså hur de olika perspektiven påverkar och ibland förstärker varandra. Nelly Hölter säger att intersektionalitet ofta tas upp i rapporterna men mest på ett teoretiskt vis.

– Forskarna har koll på den teoretiska betydelsen av begreppet intersektionalitet men i studierna hanteras det ändå bara genom att diskrimineringen av eller fördomarna mot migranter plussas ihop med diskrimineringen av eller fördomarna mot personer med funktionsnedsättning utan att tränga in i frågan om hur de förstärker varandra.

Catalina Fipper fortsätter:

– De tar inte upp hur de olika fördomarna eller diskrimineringen faktiskt fungerar i kombination med varandra. Den medvetenheteten och kunskapen saknas oftast.

”Ska följa utvecklingen”

Så Catalina Fipper och Nelly Hölter understryker vikten av att området fortsätter att utforskas om man på allvar vill förstå de villkor som personerna i målgruppen lever under. Men om Catalina och Nelly själva kommer att fortsätta med forskningen på det området kan de dock inte svara på just nu.

– Det är ett extremt intressant ämne och viktigt att följa upp men vi kommer inte att göra det nu i det närmaste eftersom vi är inne på slutet av våra masterutbildningar och just nu skriver masteruppsatserna. Men vi kommer garanterat följa utvecklingen på området, säger Nelly Hölter.

 

Om Nelly Hölter

Om Catalina Fipper

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.