Koordination Norrort

Den 23 april deltog representanter från DRW  på ett nätverksmöte med Koordination NorrOrt som är en viktig aktör inom integrationsområdet för nyanlända i  Stockholmsregion.

DRW träffade bland andra Josefin Daleskog som är samordnande strateg för koordinationen i norra Stockholm, som förvaltas av Sollentuna kommun. Hon berättade för oss att målgruppen för arbetet inom koordination Norrut är personer som omfattas av förordning (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar, som även inkluderar ensamkommande barn och ungdomar.

DRW presenterade sin verksamhet för nätverkets deltagare. DRW delade även med sig av resultat från sin första studie om nyanlända med normbrytande funktionsvarioners erfarenheter av mottagandet i Sverige.

DRW tog  bland annat upp transporter, som beskrevs som ett problem i  intervjuerna med målgruppen. Vissa personer i studien lyfter behovet av mer tillgänglig transport, bland annat vid hälso- och sjukvårdsbesök .  DRW har också erfarit att transportmöjligheter saknas till exempel vid aktiviteter som monthly drop -in eller andra aktiviteter som DRW organiserar för målgruppen. Det har diskuteras olika lösningar som innebär volontära initiativ och engagemang från det civila samhället, men än så länge behövs en samordning på kommunal nivå för att tackla detta problem.

Mötet mynnade ut i en diskussion om hur ett framtida samarbete skulle kunna se ut.  DRW:s erfarenhetsbaserade kunskaper om de behov som nyanlända med funktionsvariation har kommer att bli viktig för  utvecklingen av arbetet med integration och mottagandet av nyanlända personer med funktionsvariation som bor i norra Stockholm.

Kort fakta om Koordination NorrOrt:

Koordination NorrOrt är ett nätverk där 15 kommuner från norra Stockholms län samverkar med syfte att stärka det kommunala flyktingmottagandet. Den strategiska samverkan innebär bland annat:

 • Utbyta erfarenheter som rör flyktingmottagande.
 • Gemensam kunskapsutveckling.
 • Driva frågor gemensamt.
 • Driva gemensamma projekt.

Strategin startades som ett projekt 2012 och blev en löpande verksamhet som samfinansieras av de deltagande kommunerna sedan 2014.

Kommunerna som ingår i arbete:

 • Danderyds kommun
 • Ekerö kommun
 • Järfälla kommun
 • Lidingö stad
 • Norrtälje kommun
 • Sigtuna kommun
 • Sollentuna kommun
 • Solna stad
 • Sundbybergs stad
 • Täby kommun
 • Upplands-Bro kommun
 • Upplands Väsby kommun
 • Vallentuna kommun
 • Vaxholms stad
 • Österåkers kommun.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.