Informations sammanträde för DRWs volontärverksamhet

Volontärverksamhet

Projektet ”Disabled Refugees Welcome” (DRW) som är på sitt andra år av tre kommer i kontakt med ensamstående personer med normbrytande funktionalitet men även familjer där någon har en normbrytande funktionalitet.

Behov av stöd av volontärer

I kontakter med flyktingar och migranter med normbrytande funktionalitet framkommer behov av stöd av volontärer. En del personer behöver stöd för att komma igång med SFI-undervisningen, en del är i behov av fungerande och tillgänglig bostad eller behöver stöd vid ansökan om samhällets stödinsatser. Att komma ut till samhällets gemenskap och till aktiviteter är ett annat behov. Stöd med tolkning i kontakter med omvärlden är ytterligare ett behov.

Personer med språkkunskaper i arabiska, dari, farsi, tigrinja och amhariska sökes. I vissa fall räcker det med kunskaper i engelska. Det är en fördel om volontären har kunskaper om hur det svenska samhället är organiserat och hur stödet till personer med funktionsnedsättning fungerar i Sverige. En bakgrund med erfarenheter som gett kunskaper inom juridik och socialtjänst är en tillgång. Det krävs självklart förståelse för den situation som flyktingar och nyanlända med funktionsnedsättning befinner sig i.

Behovet av stöd i myndighetskontakter dominerar.

Det förekommer behov av stöd i kontakter med bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, olika landstingsverksamheter och i kontakter med personens hemkommun.

Projektet vill komma i kontakt med fler intresserade volontärer.

Uppdragets omfattning varierar beroende på volontärens möjligheter och den berörda personens behov. Således kan uppdraget genomföras mycket flexibelt enligt överenskommelse. DRW-projektet ser till att volontären kommer i kontakt med en person som är i behov av volontärens stöd. Projektet erbjuder introduktion och handledning för personen som åtar sig ett uppdrag som volontär. Projektet kan ersätta kostnader i samband med volontärens uppdrag enligt överenskommelse.

Projektet rekryterar volontärer bland annat via Volontärbyrån www.volontarbyran.se. Intresserade personer kan också kontakta projekt medarbetaren Riitta-Leena Karlsson på riittaleena@independentliving.org  eller på telefon 070 750 71 73.

Det går också att kontakta projekts fältarbetare Rahel Abebaw på rahel@independentliving.org eller på telefon 0736794273.

För mer information om DRW, kolla in hemsidan https://disabledrefugeeswelcome.se eller DRWs facebooksida – Disabled Refugees Welcome.

Vi ser fram emot att jobba med fler volontärer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.