DRW deltog i Funktionsrätt Stockholms Län seminarium

DRW deltog i Funktionsrätt Stockholms Län seminarium under Järvaveckan – Satsa på vår hälsa!

Paneldeltagare var:
Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd, Region Stockholm
Åsa Back, verksamhetschef Flemingsbergs vårdcentral
Jamie Bolling, projektledare Disabled Refugees Welcome
Haibe Hussein, samordnareTranskulturellt centrum
Annika Hässler, ordförande Funktionsrätt Stockholms län
Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, Region Stockholm

Moderator: Anders Printz, kanslichef Vårdförbundet

Problemformulering för seminariet var:
Stockholm är en snabbt växande region. 2018 ökade befolkningen i Stockholm med knappt 1,6 procent och i slutet av året hade länet 2,3 miljoner invånare. Länets befolkning är allt friskare och lever längre, samtidigt växer hälsoklyftorna mellan olika grupper. Personer med funktionsvariation och/eller personer som bor i socioekonomiskt mindre gynnsamma områden har en sämre självskattad hälsa än övriga befolkningen. Ett av Region Stockholms fyra folkhälsomål är: en god, jämlik och jämställd hälsa där de med sämst hälsa prioriteras. Trots satsningar i olika områden kvarstår problemen. Vad kan vi göra tillsammans för att förbättra hälsan hos grupperna?

Jamie Bolling fick möjlighet att presentera DRW som projekt och den bild som projektet har samlat från de berättelser av över 80 migranter med normbrytande funktionalitet. De flesta möter hinder för att få tillgång till vård och sociala insatser som de är i behov av. För många med normbrytande funktionalitet går etableringstiden förbi och individer kommer inte till SFI pga brist i till exempel tillgänglig transport. Efter den tiden hotas individer av kommuner – de måste lämna sina bostäder och har ingenstans att gå.

DRW anser att det behövs bättre samordning mellan Migrationsverket och kommunerna så att individer kan få sina hälsokontroller genomförda så fort som möjligt och därefter kan följa tillgängliga SFI-kurser. Bostadssituationen behöver ses över så människor kan känna sig trygga i den kommun där de har kommit och inte bli tvångsflyttade eller utkastade på gatan. DRWs deltagare berättar hur deras hälsa har försämrats med otrygga förutsättningar. Därefter kommer de längre och längre från integration i det svenska samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.