Närbild på assiett med kaka, lussebulle i ena handen och glöggmugg i den andra.

Nyhetsbrev #11 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Ytterligare en skrift, referat från seminarierna på MR-dagarna och teamet hälsar God Jul och Gott Nytt År! 

Det har varit en fullspäckad hösttermin som vi avrundade med ett glöggmingel nu i veckan. Då passade vi också på att presentera de skrifter som projektet producerat under hösten.  

I övrigt i detta nyhetsbrev – referat från våra tre seminarier på MR-dagarna. 

Vi ses igen nästa år! 

Artiklar:

Närbild på assiett med kaka, lussebulle i ena handen och glöggmugg i den andra.

Terminsavslutning med glögg och mingel 

Nu i veckan hade vi vår terminsavslutning i det stora konferensrummet på kontoret i Farsta och här är några bilder därifrån. Vi presenterade då också de skrifter vi gjort under hösten och fortsatte sedan med adventsfika och mingel.  


Skriften ligger på ett bord.

Verktyg för inkludering 

Ytterligare en skrift som vi producerat under hösten. Den riktar sig först och främst till er i det vi kallar den sekundära målgruppen, alltså er som träffar personer i vår primära målgrupp i till exempel er yrkesverksamhet. Skriften handlar om hur man gör sin verksamhet eller organisation mer inkluderande.  


Nora Eklöv, Ashraf Frugh, Rahel Abebaw Atnafu, Mari Siilsalu. Bilden tagen från läktaren, alltså något ovanifrån.

Problem och problemlösning på första seminariet på MR-dagarna 

Vår volontär Ashraf Frugh berättade om sin väg från Afghanistan till Sverige och vidare till mötet med Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete. I talet uppenbarades många brister i det svenska samhällets mottagande av migranter med funktionsnedsättning. Nästan som ett svar på det berättade sedan Nora Eklöv om undantagen: Goda exempel i Sverige (som också är namnet på en av våra skrifter).  


Panelen på andra miniseminariet: Jonas, Mari och Niklas. Mar, som sitter i mitten har mikrofon som hon talar i medan Jonas och Niklas sitter på varsin sida och lyssnar. Bakgrunden är svart.

Besök från arbetsförmedlingen på andra seminariet på MR-dagarna… 

Kritik mot arbetsförmedlingen togs i stort sett upp på alla våra seminarier. Men på det andra fanns en representant från Arbetsförmedlingen på plats i panelen. Hon höll med om mycket av den kritik som riktades mot myndigheten och sa bland annat att de skulle försöka skynda på processen för att få funktonshinderkoden.  Mari Siilsalu, ILI, på bilden ovan.


Josefina Streling i helfigur i bild tagen på lite avstånd med suddig publik i förgrunden. Från vårt stora seminarium i Helsingborg.

…och politiker i panelen på tredje seminariet på MR-dagarna 

Även det här seminariet innehöll en rad ingående beskrivningar av hur verkligheten ser ut för migranter med funktionsnedsättningar, förmedlade av bland andra Josefina Streling, MFD (bilden) och Tiina Nummi Södergren, ILI. I panelen satt två politiker som höll med om i stort sett allt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.