Vårt skriftbord med en stör hög av Artikel 27 på arabiska i fokus

Artikel 27-skriften nu på arabiska och snart på tigrinja och amhariska!

Projektets vägledning om artikel 27 har nu översatts till arabiska och ska inom kort även komma på tigrinja och amhariska. Artikel 27 i Funktionsrättskonventionen handlar om rätten till arbete och kräver kort sagt att alla ska inkluderas på arbetsmarknaden.

Tiina Nummi Södergren, projektledare för Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, har skrivit en text om Artikel 27 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Funktionsrättskonventionen. Artikel 27 handlar om arbete och sysselsättning och för ett år sedan kom FN med en allmän kommentar, som kan ses som en omfattande manual om hur Artikel 27 ska tolkas. I korta ordalag kan man säga att den kräver att alla, oavsett funktion, ska inkluderas på arbetsmarknaden.

Tiina i grön kavaj sneglande åt vänster.
Tiina Nummi Södergren, projektledare Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete och författare till skriften CRPD Artikel 27 – Rätten till arbete.

I samband med att projektet lanserade skriften intervjuade vi Tiina:

– Det är som musik när kommitténs jurister lyfter fram rätten till arbete. De sätter ord på varför det är just en rättighet och inte något man förväntas få genom välgörenhet eller några förhoppningar om medicinskt tillfrisknande, sade hon och hyste förhoppningar om att den Allmänna kommentaren nr 8 ska leda fram till omvälvande förändringar.

– Fritt översatt skulle man kunna säga att den kräver att ”nu ska vi inkluderas på den öppna arbetsmarknaden!” och att det inte är konstigt utan en självklarhet. Nu har den satt ord på det och på hur vi kan börja jobba med artikel 27.

Sedan tidigare finns skriften på svenska, engelska och lättläst svenska. Gå in på hemsidan och ladda ned eller beställ dem i pappersformat. Allt är gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.