På årets Järvavecka anordnades bland annat stora middagar med samtal på olika teman. En dag var temat demokratin och röstdeltagande och den andra entreprenörskap. Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, DRW-RTA, deltog på båda.
Middagarna anordnades i ett stort tält med ca 10 stora runda bord med plats för ca 10 personer per bord. På ena middagen, där temat var entreprenörskap, deltog Ashraf Frugh, rådgivare i DRW-RTA. Olika personer berättade om sina erfarenheter om hur de startat eget, något som förstås är en av flera vägar att få, eller skaffa sig, ett arbete och en försörjning.
Make Democracy Great Again
På den andra middagen, som handlade om demokratifrågor, deltog Tiina Nummi-Södergren, projektledare DRW-RTA. Frågan om demokrati är förstås alltid av stort intresse men blir särskilt intressant för DRW-RTA i kontexten att både migranter och personer med funktionsnedsättning generellt har ett betydligt lägre röstdeltagande än resten av befolkningen.
Bland annat var Jan Scherman på plats och talade om sin dokumentärfilm Make Democracy Great Again. Jan Scherman är en känd journalist och debattör och som kanske är mest känd som f.d. programledare för Kalla Fakta, TV4.s samhällsmagasin. Men på senare år har han, som pensionär, främst riktat in sig på att kämpa för att försvara demokratin. Bakgrunden är förstås det stora hotet mot demokratin, att alltfler tidigare demokratiska stater har fått auktoritärt ledarskap och att demokratin i andra länder hotas av populistiska politiker, exempelvis Donald Trump med sin slogan ”make America great again” som titeln på Jan Schermans film anspelar på.
– Jag är 74 år och jag har valt att göra det här. Det viktigaste är att man gör någonting, sade Jan Scherman, då han berättade om sitt engagemang.
Filmen Make Democracy Great Again ligger på TV4 play, som finns på den här länken.
Många kontakter
Förutom att äta spännande mat från jordens alla hörn och lyssna på utvalda personer som talade gavs det på middagarna möjlighet att presentera projektet för bordsgrannarna och att knyta nya kontakter. Både Ashraf och Tiina fick bland annat framträdande personer från Miljöpartiet vid sina bord, intresset för projektet var stort, vilket resulterade i att vi nu kommer att inleda något sorts samarbete med dem.
Även andra kontakter knöts under Järvaveckan. Tiina talade med en person från SE-banken som berättade om ett projekt de haft med särskilt inriktning på personer med autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, där de hade möjlighet att arbeta på sina egna villkor. Det fungerade mycket bra, hade kvinnan från SE-banken sagt.
Rahel Abebaw Atnafu, rådgivare DRW-RTA, som besökte många utställare fick kontakt med Sociala missionen, som erbjuder kostnadsfri juridisk och social rådgivning till människor i utsatthet, något som i allra högsta grad kan vara av intresse för deltagarna i DRW-RTA.
– Det är jättebra att vi då kan hänvisa deltagare i behov av juridisk hjälp till dem. Vi får ofta frågor om asyl, familjeåterförening eller ekonomiskt bistånd, så det är jätteviktigt, säger Rahel.
Pratstund med Jonas Sjöstedt
Ytterligare en viktig kontakt som togs var Vänsterpartiets ledamot i EU-parlamentet Jonas Sjöstedt, som Tiina fick en 20 minuter lång pratstund med. Tiina tog bland annat upp oron över att nästan alla som varit särskilt engagerade i funktionsnedsättningsfrågor har slutat som EU-parlamentariker, så att bara Abir Al-Sahlani (C) är kvar. Tiina berättar att Jonas Sjöstedt hade sagt att han var intresserad av frågorna och att han ville lära sig mer, berättar Tiina.
En sorgesam sak var dock att Tiina genom samtalet med honom fick veta att Tidö-partierna och sittande regering har sett till att sänka mottagandet av kvotflyktingar ännu mer. Tidigare hade de sänkt antalet mottagna kvotflyktingar från 5 000 till 900 per år, som vi redan visste, men nu sänker de ner till bara 500 per år, något som oroar både Jonas Sjöstedt och Tiina eftersom säkra vägar är särskilt viktiga för personer med funktionsnedsättning.
– Vi borde lyfta och protestera mot det här. Det är ju fruktansvärt det som händer nu. Vi stänger ju bara till Europa, det finns ju inga säkra vägar att ta sig hit längre, sade Tiina om beskedet.
Frågor om funktionsnedsättning förvånade
Rahel gjorde några dystra spaningar. Dels tyckte hon sig märka att det var färre civilsamhällesorganisationer än tidigare på årets Järvavecka och att funktionsrättsorganisationerna nästan helt lyste med sin frånvaro.
Dessutom var flera tält otillgängliga.
– Visserligen har en ramp blivit standard men ofta står något i vägen, en stol eller ett bord med till exempel utställarens information på, så det går ändå inte att komma in, berättade Rahel.
En annan sak är att många arbetsgivare som var på plats för att värva nya medarbetare tycktes ha mycket dålig koll på personer med funktionsnedsättning och att de inte sällan gav slentrianmässiga negativa svar på frågor.
– Ofta sa de bara något i stil med att ”det blir nog svårt, det krävs fysisk förmåga” eller att ”jobben kräver hög utbildning”, som att de tar för givet att personer med funktionsnedsättning inte har. De var som att de blev förvånade över frågan och inte alls var förberedda, och svaren de gav lät som undanflykter eller som de bara hittade på, sade Rahel.
Så DRW-RTA har onekligen mycket att följa upp från årets Järvavecka.