Juni månads Arbetskafé blev ett studiebesök på Multikulturellt Centrum i Fittja, som är Sveriges enda migrationsmuseum.
Men det är ett museum som just nu är hårt pressat av enorma nedskärningar, berättar Anja Norell, utbildningschef och forskningsassistent, som guidar oss genom museet. Två tredjedelar av finansieringen är borta och från 20 – 30 anställda, när de var som flest, är de nu bara 3 heltidsanställda och ungefär lika många deltidsanställda kvar.
När Anja Norell sammanfattar det mångkulturella centrumets verksamhet nämner hon fyra områden: forskning, konst, utbildning och huset som en mötesplats.
Forskning om villkoren för migranter
Museet öppnades 1987 och precis som alla andra museer har de en forskningsavdelning, som här innebär forskning på villkoren för migranter, inte sällan med diskriminering och rasism i fokus. Bland annat gjorde de en intervjustudie under Coronapandemin om en föreställning i samhället, som delvis spreds i medierna, att ”skulden” till de höga dödstalen i Sverige hade med människorna i utanförskapsområdena att göra. Över 200 personer intervjuades på det temat, och vad det innebar att leva med en sådan stämpel på sig. Materialet finns nu tillgängligt för forskare att arbeta med.
Migration – svenskt kulturarv
I den stora utställningshallen pågår just nu en utställning vid namn Gränser i rörelse – 100 år av migration som förändrade Sverige. Man beskriver där migration som ett svenskt kulturarv, något som kanske är synsätt som beskriver hela verksamheten på det mångkulturella centrumet generellt.
Ekonomiskt pressat
Anja Norell berättar också om den svåra ekonomiska situation muséet har just nu, som beror på kraftigt minskade anslag från kommunen. Två tredjedelar av finansieringen är kapad och bara en bråkdel av arbetsstyrkan har kunnat räddas. Den hårt åtstramade budgeten kan sägas vara resultat av en rad märkliga och skandalartade turer inom kommunpolitiken i Botkyrka, som rapporterats om även i riksmedia. Styret just nu är en högerkoalition med stöd av nio socialdemokratiska ”vildar”, alltså politiker som lämnat det socialdemokratiska partiet.
Stödfest i helgen!
Det svåra ekonomiska läget tvingar muséet att se sig om efter andra sätt att få in pengar, exempelvis genom EU-bidrag, att anordna utbildningar eller att hyra ut sina lokaler till organisationer för att till exempel ha sina konferenser i. Apropå det gör de allt de kan för att se till att deras lokaler ska vara tillgängliga och de har till exempel investerat i hörselslingor.
Med anledning av det svåra ekonomiska läget anordnar de en stödfest i helgen. Och Anja Norell är trots allt vid gott mod.
– Vi ser det här som en begränsad period som vi måste ta oss igenom, säger hon.
– Det går inte att tänka på något annat sätt, lägger hon till.