Arbetskafé om Platsbanken. Alla sitter kring långa bordet i konferensrummet. I bakgrunden några av de som var med digitalt på skärmarna.

Bättre chans att få jobb med hjälp av Platsbanken

Temat på förra månadens Arbetskafé var Arbetsförmedlingens tjänst Platsbanken. Platsbanken är en digital plattform där arbetssökande och arbetsgivare kan logga in och ”mötas”. Som arbetssökande kan det vara smart att ha sitt CV där.

”Arbetsförmedlingen ger ingen något jobb”, är något som många arbetssökande ofta får höra. Tanken är att man själv ska söka och skaffa jobbet och det kan vara oerhört svårt att få kontakt med en arbetsförmedlare, en person, som skulle kunna bistå med hjälp. Och för många, som kanske är nya i Sverige, med få kontakter och begränsade kunskaper hur Sverige fungerar, kan det kännas som en mycket svår utmaning.

Men att ha en profil på Platsbanken kan vara ett sätt att påtagligt höja sina chanser för att få ett jobb. Platsbanken kan beskrivas som en digital mötesplats mellan arbetssökande och arbetsgivare.

Ashraf Frugh, rådgivare i Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, förklarar att det finns två olika vägar in på Platsbanken: en för arbetsgivare och en för arbetssökande. En arbetsgivare kan gå in och leta efter en person till en tjänst och en arbetssökande kan tvärtom gå in och leta efter ett arbete.

– Den arbetssökande kan läsa annonser och med med hjälp av ett mobilt Bank-ID logga in och skapa en profil, alltså lägga upp sitt CV och göra en presentation av sig själv. Det gäller att beskriva sig själv och sina utbildningar och erfarenheter på bästa tänkbara vis. På Platsbanken kan du också hitta olika stöd och tips på hur man till exempel skriver ett CV. Där finns också information som man kan ha inför till exempel en anställningsintervju.

Men även arbetsgivarna kan ha sina profiler på Platsbanken och de kan annonsera ut sina tjänster.

– De kan också logga in och de kan gå in på de arbetssökandes profiler och se vad de har för erfarenhet, utbildningar och kompetens, säger Ashraf Frugh.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.