Regeringen och Sverigedemokraterna (Tidöpartierna), vill skärpa lagarna kring asyl ytterligare. I en lagrådsremiss, som presenterades på tisdagen, föreslår de att en person som fått nej på sin asylansökan ska tvingas lämna landet för att kunna söka asyl på nytt.
Och en ny ansökan ska inte kunna skickas in förrän fem år efter personen lämnat landet, till skillnad från fyra som gäller just nu.
– Det kan i många fall innebära livsfara, säger Mari Siilsalu, jurist på Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete och Independent Living Institute.
Motivet till regeringens förslag är att hindra personer som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd i Sverige att ändå stanna som ”papperslös” och på det viset stoppa framväxten av ett så kallat ”skuggsamhälle”.
I lagrådsremissen föreslår de också att avskaffa spårbytet, alltså möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd för arbete inifrån landet efter ett avslag på asylansökan.
Mari Siilsalu säger att förslagen kan få förödande konsekvenser för de som drabbas.
– Att tvinga tillbaka människor till sitt hemland för att ansöka om asyl kan absolut bli livsfarligt för dem. Plus allt praktiskt krångel som det innebär. Redan fyra år är väldigt lång tid, säger Mari Siilsalu.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2025.