Vi arbetar för människors lika värde och att alla ska ha rätt att själv bestämma hur man vill leva sitt liv. Det säger Ubah Robleh när hon berättar för oss om Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter, där hon jobbar.
– Här är man en människa och inte sin funktionsnedsättning, sade hon.
För en tid sedan var Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete på studiebesök på Bosse Råd, Stöd & Kunskapscenter. ”Bosse”, som det ofta kallas, är en icke vinstdrivande och idéburen verksamhet som finansieras av Region Stockholm, Stockholms stad och Lidingö kommun.
Främst för personer med fysisk funktionsnedsättning
”Bosse” riktar sig främst till personer med fysisk funktionsnedsättning som bor i Stockholms län. De kallar de som söker stöd hos dem för VD, som i det här fallet betyder verksamhetsdeltagare. Men förkortningen är också en liten ordlek eftersom VD på svenska oftast betyder Verkställande direktör (CEO på engelska), och här kan läsas ungefär som ”VD över sitt eget liv”.
– Vårt uppdrag är att ge hjälp och stöd på livets alla områden. Målet är att möta varje människa som en individ med eget ansvar och respekt för deras integritet och erfarenheter, säger Ubah Robleh.
”Konsulenter” med egna erfarenheter
Själv är Ubah en av ”Bosses” konsulenter, som de som jobbar där kallas.
– Vi som arbetar här har egen erfarenhet av funktionsnedsättning och vi har olika sorters kompetenser: några är socionomer men vi har också en jurist, en arbetsterapeut, sexolog, KBT-terapeut och en pedagog. Och vi har tystnadsplikt – vi får alltså enligt lag inte föra information vidare om någon.
Stödet man får på Bosse är kostnadsfritt och det behövs heller ingen remiss, säger Ubah:
– Vi tillhandahåller också tolk och taltjänst när det behövs. Det kan också vara bra att veta att vi skriver journaler.
Möjlighet till digitalt möte eller hembesök
När någon som för första gången kommer i kontakt med Bosse tar de först reda på vilken målgrupp hen tillhör och i nästa skede tar en av konsulterna kontakt och bokar ett besök, oftast på plats i Bosses lokaler på Döbelnsgatan. Men det finns också möjlighet till ett digitalt möte eller ett hembesök, berättar Ubah.
– Man kan få stöd på en lång rad områden i livet. På individnivå erbjuder vi råd och stöd, KBT (kognitiv beteendeterapi), anhörigstöd, stöd om sexuell hälsa och sorgebearbetning och på gruppnivå driver vi studiecirklar och har utbildningar. Den som kommer till oss äger själv sin fråga men vi försöker lösa den tillsammans.
Kan inte ändra på myndigheters beslut
Hon berättar också att det är viktigt att förstå att ”Bosse” inte har makten att till exempel kräva att en myndighet ska ändra sina beslut. Om de ser direkta fel kan de gå vidare på andra sätt och till exempel få hjälp att överklaga beslutet, säger hon.
– Det vi gör måste gynna verksamhetsdeltagaren. Men om vi ser brister och oegentligheter i någon myndighetsutövning kan vi tillsammans anmäla till exempel till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) eller DO (Diskrimineringsombudsmannen).
Ingen som heter Bo
Är någon som undrat vad namnet kommer ifrån? I det här fallet är det inte ett annat namn på någon som heter Bo (som är vanligt i Sverige), utan ”Bosse” startade för 40 år sedan, som ett projekt för att stödja ungdomar till eget boende, ”Boendeserviceenheten”, som sedan blev förkortat till ”Bosse”.
I Göteborg finns en liknande verksamhet som kallas LaSSe brukarstödscentrum.