Varför kräver svenska myndigheter att personer med funktionsnedsättning gång på gång ska verifiera sin diagnos – med olika läkarintyg för varje tjänst? Det är inte värdigt. Det är en byråkratiskt hinderbana!
För den som lever med en funktionsnedsättning i Sverige är vardagen redan fylld av hinder. Att hitta arbete, ta del av samhället och leva ett självständigt liv är ofta förknippat med diskriminering, osynliggörande och praktiska svårigheter. Men det finns ett annat hinder som sällan diskuteras: den svenska byråkratin.
Vill du ansöka om stöd hos Arbetsförmedlingen? Du behöver ett läkarintyg. Vill du använda färdtjänst? Ett annat intyg. Söker du aktivitetsstöd, hjälpmedel eller vill delta i parasport? Ytterligare intyg. Trots att diagnosen är densamma kräver varje myndighet ett nytt bevis. Det innebär inte bara upprepade läkarbesök och kostnader – det tar tid, energi och skapar stress.
Här är en röst från vår rådgivning:
– Bara att samla alla intyg är som ett heltidsjobb. Jag trodde att den här typen av byråkratiska problem bara fanns i våra hemländer – men nu vet jag att Sverige inte är mycket bättre, säger Ahmed som kommer från Afghanistan. Han lever med en neurologisk sjukdom och söker stöd från vårt projekt.
Klagomålen kommer också från andra håll. Till exempel från många läkare. Hanteringen av blanketter och intyg innebär mycket extra arbete, som tar mycket tid som i sin tur innebär mindre tid för patienterna. De klagar ofta, ibland mycket högljutt, om samma sak – orimligheten i alla dessa intyg.
– Är det något som kan få mig att längta efter pensionen så är det det, sa en läkare jag mötte för en tid sedan.
Systemet bygger på misstro. Det tvingar människor att gång på gång bevisa sin rätt till stöd – som om funktionsnedsättningen plötsligt skulle ha försvunnit mellan myndighetsbesök. För personer med kronisk trötthet, smärta eller rörelsenedsättning blir det här inte bara en praktisk utmaning. Det är förnedrande.
Sverige säger sig värna om inkludering och jämlikhet. Men hur kan vi prata om tillgänglighet, när vi administrativt stänger dörren till det stöd som ska möjliggöra just det?
Vi har tekniken. Det vi saknar är politisk vilja. Därför föreslår vi:
- Ett samordnat och digitalt läkarintyg som accepteras av alla myndigheter.
- En centraliserad lösning där individen inte behöver vara den som samlar in, samordnar och skickar dokument fram och tillbaka.
- En förvaltning som utgår från förtroende, inte misstänksamhet.
Ett sådant system skulle minska både stress och kostnader – men framför allt återge människor med funktionsnedsättning något som är svårt att sätta ord på i en blankett: värdighet.
Det är dags att sluta straffa människor med papper.
Ashraf Frugh