Hej igen!
Det är över ett år sedan vi skickade ut nyhetsbrev från Disabled Refugees Welcome (DRW). Nu har DRW-teamet på Independent Living Institute börjat på ett nytt projekt som heter Ömsesidig integration och rätten till arbete (RTA). Vi bygger vidare på erfarenheterna från Disabled Refugees Welcome men nu med fokus på arbete för migranter med funktionsnedsättning.
Det är fortsatt viktigt med ert engagemang. Utan ert stöd och er medverkan kommer vi ingen vart – det är tillsammans vi gör projektet!
Att få jobb i fokus (läs här om projektet)
Att få ett arbete ses ofta som en nyckel in i det svenska samhället. Men arbetslösheten är för närvarande hög i Sverige och många har svårt att få ett jobb. För både gruppen migranter och gruppen personer med funktionsnedsättning är det ännu svårare. Hur ska vi göra för att försöka ändra på det?
Hänt sedan senast
Som ni märker tar det nya projektet plats på Disabled Refugees Welcomes hemsida. Vi använder oss också av samma sändlista för nyhetsbrevet men det har gått över ett år sedan vi senast skickade ut ett nyhetsbrev. Sedan dess har en hel del hänt. Här är några smakprov:
Photovoiceutställning om villkor för flyktingar
Vi Vill Bli Lyssnade Till! – är en Photovoiceutställning där flyktingar med funktionsnedsättning själva, med fotografier och berättelser, speglar sina erfarenheter och de utmaningar det innebär. Detta i hopp om att andra som kommer till Sverige ska få det lättare i sin integrationsprocess. Budskapet är att att andra ska lyssna!
Utställningen flyter runt! Nyligen, från 11 mars till 11 april 2022, var den på Mångkulturellt centrum i Fittja. Innan dess var den på MR-dagarna i Göteborg. På lördag den 22 april var utställningen på Quality Hotel Winn i Haninge för DHR Stockholm Regions årsmöte. Next stop är hos Svenska Kyrkan i Stockholm.
På Mångkulturellt centrum hade utställningen besökts av flera forskare från bl.a. Karolinska Institutet, som är speciellt intresserade av Photovoice som forskningsmetod. Den besöktes också av många från funktionshinderrörelsen, Stockholms Stad och av olika företag. Kanske du känner någon som kan vara intresserad av utställningen. Hör av dig i så fall! Till – dorothee.riedel@gmail.com .
Workshops för ökad egenmakt
I oktober och november 2021 arrangerade Independent Living Institute (ILI), med stöd av UNHCR:s representation för Norden och Baltikum, en serie workshops. Målet var att öka egenmakten för flyktingar med funktionsnedsättningar i mottagarlandet – Sverige.
De ämnen som berördes var: Disabled Women Refugees – Proud Mothers, Självbestämmande och fullt deltagande av funktionshindrade flyktingar enligt CRPD, Svenska civilsamhället och funktionshindrade flyktingar och Covid och funktionshindrade flyktingar. Se rapporten från dessa workshops. (på engelska)
Fokusgrupp med Myndigheten för delaktighet om villkoren för målgruppen
ILI/DRW har varit i dialog med Myndigheten för delaktighet (MFD) om ett projekt om demokrati och aktiv involvering. En ansökan skickades till Allmänna Arvsfonden i januari 2022. I väntan på beslut genomför MFD olika möten för att utveckla kunskap om hur livsvillkoren ser ut för migranter med funktionsnedsättning. Med anledning av detta har MFD tillsammans med ILI/DRW bjudit in sju personer från målgruppen till en fokusgrupp för att få höra om deras levnadsvillkor, utmaningar och berättelser om deras liv i Sverige.
Materialet från fokusgrupperna ska i första hand användas som ett kunskapsunderlag för projektet, om medel beviljas, för att projektaktiviteter ska kunna utformas på ett sådant sätt att projektaktiviteter utgår från och tar hänsyn till personers faktiska erfarenheter och utmaningar.
I andra hand ska materialet från fokusgrupperna användas i Myndigheten för delaktighets arbete med att öka kunskapen om livsvillkoren för personer med egna erfarenheter av funktionsnedsättning och migration. Exempel på sådant arbete kan vara rapporter eller artiklar som behandlar detta tema och i mötet med aktörer, som är berörda av frågorna.
Vårt team
Med några få undantag är det samma personer som arbetar i ”Rätten till arbete-projektet” som arbetat med DRW. Sidan med Vårt team kommer att uppdateras under maj – juni, så titta gärna in där igen senare!
Och, som sagt, hör gärna av er om ni på något sätt vill medverka i projektet! Kontakta oss då på info@disabledrefugeeswelcome.