Collage - Mari, MFD-material och deltagare på Bazaren.

Nyhetsbrev #2 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Ny informationssamling att ladda ner!

Under februari har det kommit två viktiga dokument: en informationsskrift för nyanlända med funktionsnedsättning som Myndigheten för delaktighet tagit fram och analys av andra projekt som vår jurist Mari Siilsalu gjort.

Dessutom rapporter från vårt andra Arbetskafé och från en EU-konferens om jämlikhet plus en kort betraktelse från ett besök på Region Stockholms jobb- och utbildningsmässa Bazaren.

Brochyren - "svävande i luften".

Nytt informationsmaterial för nyanlända med funktionsnedsättning

I samarbete med bland andra oss – Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete har Myndigheten för Delaktighet tagit fram ett informationsmaterial särskilt riktat till nyanlända med funktionsnedsättning. Materialet innehåller information om olika stödinsatser och hjälpmedel som personer i behov av stöd kan ansöka om.


Mari föreläser i Partille.

Lärdomar från andra projekt

En del av projektet handlar om att vi ska ha en omvärldsbevakning och göra omvärldsanalyser. Här är Mari Siilsalus analys på vilka strategier andra projekt som arbetat med personer som har svårt att komma in i på arbetsmarknaden använt och vilka lärdomar vi kan dra av dom. Vilka vägar leder framåt och vilka misstag ska vi undvika?


Alla tio - tjugo personerna sitter kring det långa bordet i ett stort konferensrum. Längs bort Tony, som alla tittar på.

Nedslående möten med svenska myndigheter

På vårt andra Arbetskafé delade många av deltagarna med sig av sina erfarenheter av mötet med svenska myndigheter, framför allt Arbetsförmedlingen. Mötet med myndigheterna kan ofta vara mycket komplicerat och innebära stora problem blandat med mycket fördomsfullt bemötande.


Teckning av det som talades om...

EU-konferens om ojämlikhet

Under rubriken Gender based violence and gender economy hade Arbetsmarknadsdepartementet bjudit in till en konferensen om jämställdhet, våld och övergrepp mot kvinnor i arbetslivet, ekonomisk ojämlikhet och icke jämställd ekonomi. Tiina Nummi-Södergren var på plats för Independent Living Institute:s räkning.


En massa människor snett uppifrån.

En intensiv halvtimme på Bazaren

Vad kan det egentligen ge att gå på en jobb-och utbildningsmässa, i det här fallet Regions Stockholms Bazaren? En hel del skulle det visa sig. Här är projektets journalist Erik Tillanders korta betraktelse från en vistelse där tillsammans med en av projektets deltagare och hans ledsagare.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.