Liselotte Lindberg, när hon undervisar DRW-RTA i Supported Employment.

Supported Employment – ett steg att bli mer stödjande i rekryteringsprocessen

I två dagar har nu projektteamet och några av projektdeltagarna genomgått en utbildning i metoden Supported Employment. 

Misa Kompetens har hållit i kursen och utbildarna har varit Liselotte Lindberg (bilden) och Mårten Bjurströmer.

Supported Employment betyder ungefär att en arbetssökande får ett personligt stöd för att kunna få och behålla ett jobb. För DRW-RTA är tanken att kunna bli ännu mer stödjande i deltagarnas rekryteringsprocess, hoppas Tiina Nummi-Södergren, projektledare i Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, DRW-RTA.

På den här länken finns en mer fördjupande artikel om Misa och Supported Employment.

DRW-RTA har fått ett nära samarbete med Misa, som ju är med i projektets referensgrupp, och har därigenom fått möjligheten till en utbildning i Supported Employment som nästan varit skräddarsydd till projektets ändamål.

”Mer stödjande under rekryteringsprocessen”

Tanken med utbildningen är att projektet ska kunna vara ännu mer stödjande i deltagarnas rekryteringsprocess, säger Tiina Nummi-Södergren.

– Nu är tanken att vi ska kunna vara med och söka jobb, träffa arbetsgivare och vara närvarande vid möten med arbetsförmedlare.

Till Supported Employment-metoden hör också att kunna hålla kontakten med arbetsgivarna när någon väl har fått ett arbete. Också det är tänkt att projektet ska bistå med.

– Ja, vi har förstått vikten av det behovet dels via utbildningen men också genom vår rådgivning. Ofta blir ju personerna provanställda och det kan uppstå komplikationer som ibland gör att det inte blir någon fortsättning, något som vi kanske kan hantera och hindra om vi är inblandade.

”Ställa andra frågor”

Projektets målgrupp skiljer sig visserligen en del från de målgrupper Misa vanligen har men det tror inte Tiina ska utgöra något hinder.

– Man får ställa lite andra frågor. När det gäller personerna i vår målgrupp är frågan om hur långt de kommit med svenskan en omständighet som kan påverka. En annan är hur långt framme de är i ”tillståndsprocessen”, och om vad för stöd och hjälpmedel de får för sin funktionsnedsättning, till exempel om de har färdtjänst eller inte. En annan sak är ju att vissa av personer i vår målgrupp är välutbildade och då blir det en viktig sak att få de kunskaperna validerade.

Efter sommarsemestrarna ska arbetet med Supported Employment komma igång tillsammans med projektdeltagarna.

 

Läs mer om Misa och Supported Employment på den här länken.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.