Mänskliga rättighetsdagarna (MR-dagarna) äger rum 14–15 november. Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete, DRW-RTA, har egen monter, arrangerar två olika seminarier och är inblandad i ett tredje.
Men DRW-RTA är i farten redan dagen innan, den 13 november, då projektet har en mobil mottagning i Skellefteå.
Hela programmet för MR-dagarna finns på den här länken: klicka på Konferensprogrammet i den stora rosa rutan till vänster. Därifrån kan man söka sig vidare på olika sätt.
”Rättigheter i omställningens tid” lyder rubriken för årets MR-dagar. Ordet omställning ska i det här fallet läsas som anpassningar till en mer klimatsmart livsstil med mindre koldioxidutsläpp och mer av el och förnybara energikällor. Omställningen brukar kallas ”den gröna omställningen” och innebär att en ny bransch växer fram där industrin ställer om till långsiktigt hållbar produktion.
Rätten till arbete
Men omställningen handlar även om behovet av andra krav på förnyelse, och det är där mänskliga rättigheter och DRW-RTA kommer in i bilden. En sådan förändring är ett mer hållbart samhälle även socialt, utan stora klyftor mellan ”vinnare” och ”förlorare”. Ett exempel på det är en arbetsmarknad som är öppen och tillgänglig för alla, oavsett ursprung eller funktionalitet.
– När det gäller rätten till ett jämlikt liv för migranter med funktionsnedsättningar och möjligheten att vara en del av samhällsgemenskapen är rätten till arbete en helt central fråga. Frågan om integration kokas väldigt ofta ned till den beståndsdelen, säger Mari Siilsalu, jurist på ILI och DRW-RTA och den som förberett projektets seminarier på MR-dagarna.
Inleder med konventionen
Båda DRW-RTA:s seminarier kommer att inledas med dragningar om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, där rätten till arbete tas upp i Artikel 27.
– För ett och ett halvt år sedan kom FN med den Allmänna kommentaren nr. 8 (GC8) som kan ses som en manual för hur Artikel 27 ska tolkas. Vi behöver öka medvetenheten om att de här rättigheterna finns och att det också är skyldigheter som svenska staten har åtagit sig att följa, säger Mari Siilsalu.
Omställningen till en inkluderande arbetsmarknad utan särlösningar
Andreas Nyhlén, Ashraf Frugh, Mari Siilsalu, Sisay Game, Tiina Nummi-Södergren
Torsdag 14 november 2024 14:00 – 15:00 CET Saiva
Independent Living Institute, Misa
Krig i Sveriges närområde, ekonomiska tillväxten stannar av – ökad oro inför framtiden. Arbetslösheten ökar och politiken växlar om för stärkt arbetslinje. Projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten till arbete har följt utvecklingen för migranter med funktionsnedsättning. FN:s Funktionsrättskommitté fördömer alla exkluderande arbetsmarknadsåtgärder. Supported Employment är en inkluderande arbetsmarknadsåtgärd för konkret stöd på arbetsplatsen utifrån individens vilja och förutsättningar. Alla kan delta på den ordinarie arbetsmarknaden utan kostsamma eller exkluderande särlösningar.
KLIPPT UR ARRANGÖRENS PROGRAM
Supported Employment – stöd till arbete
Det första seminariet, som DRW-RTA arrangerar tillsammans med Misa, har främst fokus på det som ibland benämns som ”huret”, i det här fallet: hur ska arbetsmarknaden kunna vara inkluderande och öppen för alla i praktiken? Ett svar på den frågan är Supported Employment, en metod som handlar om att ge personer det stöd de behöver för att hitta, få och kunna behålla ett arbete, som vi skrivit om tidigare här på hemsidan. Det inleds med att en av personerna i målgruppen, Sisay Game, kommer att berätta om sin väg in i arbetslivet.
– Han har en väldigt intressant historia om sin väg till arbete i Sverige. Sedan kommer Andreas Nyhlén från Misa att beskriva metoden Supported Employment, som är en väldigt praktisk metod för att implementera FN:s rekommendationer i verkligheten, att skapa en arbetsmarknad utan särlösningar. Dessutom planerar vi en 30 minuters diskussion tillsammans med publiken.
Hur gör vi verkstad av FN:s rekommendationer om migranter med funktionsnedsättning?
Ashraf Frugh, Jamie Bolling, Mari Siilsalu, Rahel Atnafu, Sisay Game
Fredag 15 november 2024 11:00 – 11:45 CET Scen 3
Independent Living Institute och DHR
FN:s Funktionsrättskonvention är en internationell överenskommelse mellan 186 medlemsländer och Europeiska Unionen att gemensamt säkerställa mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Efterlevnaden av konventionens krav i Sverige har nyligen granskats och övervakningskommitén i Génève har utfärdat flera rekommendationer som berör just migranter med funktionsnedsättning. Hur ser vi till att det blir verkstad av dessa rekommendationer från övervakningskommitén? Det behövs förbättring av rättighetsåtnjutandet för migranter med funktionsnedsättning!
KLIPPT UR ARRANGÖRENS PROGRAM
Rekommendationer från FN-kommittén
Efter FN-kommitténs senaste granskning av hur Sverige lever upp till Funktionsrättkonventionen, för knappt ett år sedan, har FN kommit med en rad ”skarpa rekommendationer”, som Mari säger, till Sverige. Det andra seminariet, som DRW-RTA arrangerar med DHR, kommer att ha fokus på dessa rekommendationer. Mari vill, även i det fallet, höja medvetenheten.
– Vi måste se till att FN-rekommendationerna inte bara faller platt till marken som det gjorde efter den förra granskningen. DHR, som också arbetat med migranter med funktionsnedsättning, kommer att berätta om hur det sett ut för dem och vad de har lärt sig. Även här avslutar vi med en diskussion, i det här fallet: hur vi kan göra verkstad av FN:s rekommendationer?
Hur påverkas vår människosyn i omställningens tid?
Elna Wahlgren Lundqvist, Erik Jansén, Jamie Bolling, Nicklas Mårtensson
Fredag 15 november 2024 12:30 – 12:55 CET Lila scenen
Svenska kyrkan i samverkan med RBU, FUB, STIL, Funktionsrätt Sverige och ILI
Vi lever i en tid av förändring där socialpolitiken påverkas av många åsiktsströmningar i samhället. Hur påverkar dessa strömningar samhällets syn på den enskildes människovärde? I omställningens tid ser vi en oroande normalisering av attityder gällande alla människors lika värde som innebär att vissa samhällsgrupper inte får sina rättigheter tillgodosedda. Vi bjuder in till ett samtal om vårt gemensamma ansvar för att se till att mänskliga rättigheter och allas lika värde inte reduceras till en budgetdiskussion.
KLIPPT UR ARRANGÖRENS PROGRAM
Miniseminariet med Svenska kyrkan
DRW-RTA är också inblandade i ett miniseminarium, som startar direkt efter seminariet med DHR. DRW-RTA är med i en nationell grupp för funktonsrättsfrågor som Svenska kyrkan driver. Mari Siilsalu har varit med och formulerat förslaget till seminariet och Jamie Bolling, tidigare projektledare i DRW-RTA, kommer att medverka. Seminariet handlar om en annan omställning som pågår just nu, än den som nämndes inledningsvis. Den handlar om ett hårdare politiskt klimat och risken för ett mindre solidariskt samhälle.
– Frågan vi vill diskutera är hur den hårdare politiken som förs idag, som till exempel uttrycks i Tidöavtalet, återspeglar en förändring i människosyn, säger Mari och läser ett citat ur seminariebeskrivningen: ”Vi bjuder in till ett samtal om vårt gemensamma ansvar för att se till att mänskliga rättigheter och allas lika värde inte reduceras till en budgetdiskussion.”
Mobil mottagning på onsdagen
Redan på onsdagen, dagen innan MR-dagarna börjar, kommer DRW-RTA arrangera en mobil mottagning i Skellefteå. Tid och plats är dock ännu inte bestämda så håll koll här på hemsidan!
– Vi kommer, tillsammans med personer från målgruppen, att träffa företrädare för kommunen och personer från olika funktionsrättsorganisationer, bland andra DHR, Hörselskadades riksförbund (HRF), Synskadades riksförbund (SRF) och Reumatikerförbundet, säger Tiina Nummi-Södergren, projektledare DRW-RTA.
Optimism bakom valet av Skellefteå
MR-dagarna i år är förlagda till Skellefteå, som är en av flera norrländska städer där det görs mycket stora satsningar på gröna och klimatsmarta projekt, som till exempel batterifabriken Northvolt. Förhoppningarna har varit att projekten ska skapa tiotusentals nya arbetstillfällen och att den gröna omställningen ska bli ett lyft för norrlandsregionen som tidigare präglats av arbetslöshet, pessimism och utflyttning. Genom att lägga årets MR-dagar i Norrland har Ordfront, arrangören, velat möta det stora intresse som blivit kring de stora gröna investeringarna och arrangemanget har surfat på en våg av optimism. Men under de senaste månaderna har många av de stora satsningarna börjat svaja och gå dåligt på många sätt; bland annat har Northvolt haft stora likviditetsproblem och det har talats om konkurs under hela hösten. Optimismen har bytts mot oro. Mari, som själv bor i en annan norrländsk stad, Sundsvall, minns hur diskussionen gick när Skellefteå valdes till arrangör.
– Det var ju så spännande det här med batterifabriken, man sa att ”nu kommer det att smälla till och bli bättre” och ”nu måste vi se till att personer med funktionsnedsättning och migranter inte missar tåget och blir inkluderande”. Men nu har oron tagit över och, jag kan ha fel, men jag har verkligen känslan av att den oron kommer att prägla samtalet på MR-dagarna, säger Mari Siilsalu avslutningsvis.
Fler nyheter om MR-dagarna kommer här på hemsidan, på Facebook och i kommande nyhetsbrev under november.
Omslagsbilden är från ett av våra seminarium på MR-dagarna i Helsingborg förra året: Fr. v: Nora Eklöv, Ashraf Frugh, Rahel Abebaw Atnafu och Mari Siilsalu.