På tisdagen hade vi besök av Nora Eklöv på en halvdag om att ta hjälp av sociala medier när man söker jobb.
Det som väckte mest uppmärksamhet, förvåning och diskussion var dock tipsen om att använda Chat GPT. Under ett sus av häpnad runt bordet lät Nora Chat GPT skriva ett personligt brev och en jobbansökan åt henne.
Generellt när man ansöker om ett jobb och skriver ett personligt brev till en arbetsgivare eller i sin profil på någon av de sociala media-plattformarna: skriv gärna om dig själv men inte alltför privata saker och inte alltför långt! Skriv heller inte ut mejladress eller telefonnummer och var lite vaksam: det finns oseriösa företag och folk som vill luras!
Det var några generella tips som Nora Eklöv, generalsekreterare, Unga rörelsehindrade och f.d. kommunikatör på DRW-RTA, gav då hon kom till ILI.s kontor i Farsta där DRW-RTA hade en halvdag om att söka jobb med hjälp av sociala medier.
Linkedin – gjord för möte mellan arbetsgivare och arbetssökande
Den plattform som måste nämnas först var Linkedin. Linkedin är en social media-plattform som är skapad just för arbetssökande att söka jobb ifrån och arbetsgivare att hitta ny personal. Där finns mängder av platsannonser och du kan ha en ”bevakning” på annonser inom speciella yrkeskategorier och platser som passar dig. Med ”bevakning” menas i det här fallet att du kan prenumerera på annonser och få aviseringar direkt i mobilen eller i din mejl. Klicka på fliken ”jobb” högst upp och navigera vidare därifrån.
Du har inte vänner (som på Facebook) utan kontakter på Linkedin och det är förstås till din fördel att skaffa många kontakter och bygga upp ett stort nätverk.
Profilen är upplagd som ett CV där du kan fylla i allt en arbetsgivare behöver veta om dig. En bra grej som Nora tipsar om är en speciell rubrik som heter kompetenser. Där kan du fylla i vilka språk du behärskar men också andra mer ”informella” förmågor, till exempel ett intresse du har och som du har lärt dig mycket om.
– Där kan man till exempel ta upp att man kan mycket om tillgänglighet eller mänskliga rättigheter eller annat du kanske har stor erfarenhet av. Du kan också få detta verifierat genom andra personer som kan intyga att det du skriver är sant.
Facebook – en uppsjö med lediga-jobb-grupper
Facebook ger också mycket goda möjligheter att söka arbete från. Alla stora företag och organisationer finns på Facebook och det går lätt att göra en spontanarbetsansökan.
Det finns en uppsjö av grupper att gå med i, där arbetsgivare publicerar platsannonser. Det räcker med att skriva ”lediga jobb” i sökrutan för att det ska dyka upp en rad sådana grupper.
– Ta reda på gruppens regler, till exempel på vad man för dela och inte, och följ reglerna så du slipper riskera att bli utesluten. Det finns alltid en flik med de regler som hör till gruppen, till exempel under rubriken Om, säger Nora.
Telegram – vanligt med nätverk för olika migrantgrupper
När vi talar om Facebooksgrupper kommer nätverk bland migranter på tal. När man söker jobb kan informella nätverk av alla de slag vara till stor nytta och ett sådant nätverk kan en diaspora vara, alltså en community bestående av personer som ursprungligen kommer från ett och samma land och som migrerat till Sverige. Det finns ofta sådana grupper på Facebook men grupperna är också vanligt förekommande på en social mediaplattform som heter Telegram.
Instagram – foton i fokus
Även Instagram, om man har det, går bra att söka jobb ifrån, säger Nora. På Instagram finns många bra hashtags (#), exempelvis #ledigajobb, där det finns annonser för lediga tjänster. Det kan också vara bra att veta att många organisationer och företag har Instagramkonto som man kan följa.
Men man ska vara medveten om ”grejen med” Instagram. På Instagram är foton i fokus och det mest yngre personer, mellan 16 och 25, som håller till där.
– Så om du skriver något på Instagram så tänk på att hålla dig kort – ju kortare texter desto bättre, eftersom bilderna är i fokus, säger Nora.
Linktree – bra om du har fler sociala media-konton
Om man befinner sig på flera sociala media-plattformar, och man ganska aktivt söker jobb kan det vara bra med Linktree. Linktree är en plattform där du kan samla länkar till alla dina olika sociala medier plus annat som du vill länka till. Linktree är gratis, precis som alla de andra plattformarna som nämnts i den här artikeln.
AI (Gemini, Chat GPT etc.) – till stor nytta när du vill söka jobb
Man kan ha stor hjälp av AI (artificiell intelligens) och använda någon av det verktyg som finns tillgängliga gratis på nätet.
Googla exempelvis på Gemini, klicka in och sedan är det bara att sätta igång. Skriv något i raden längre ner där det står Ange en promt för Gemini. Skriver du ge mig några bra saker att tänka på när jag söker jobb, så får du på en sekund en jättebra checklista.
Nora visar några exempel där hon använder Chat GPT. Först kopierar hon en lång jobbannons på ganska komplicerad svenska och ber om en kort sammanfattning på enkel svenska (du kan välja det språk du själv vill). På några sekunder får hon svar och man kan snabbt få en överblick på innehållet i annonsen. Sedan ber hon Chat GPT om att skriva ett svar på annonsen med hjälp av sitt CV som hon kopierar och klistrar in i promptrutan. Återigen går det bara några sekunder så har vi ett svar; ett fint skrivet brev som ett svar på en jobbannons.
Sedan gäller det att själv läsa, rätta och ändra texten så att den dels blir fri från fel, men också mer personligt skriven.
– Man ska aldrig bara kopiera och använda svaret som det är från början utan använda det som ett förslag som du kan sätta din egen profil, ditt fingeravtryck, på. Det händer också att AI-verktyget kommer med felaktiga uppgifter: häromdagen när jag bad om ett personligt brev, skrev den att jag hade jobbat på EU-kommissionen, och det har jag ju aldrig, skrattade Nora.
Sedan fortsatte hon sin dialog med Chat GPT och bad den om att lägga till en mening där det framgår att Nora själv har en funktionsnedsättning ”på ett diskret men ett positivt sätt”.
Texten uppdaterades, och vi blev tvungna att läsa hela texten på nytt.
– Man vet aldrig var förändringen hamnar i texten, sade Nora.
När vi hittade ändringen tyckte Nora att det var ”lite väl” diskret och om det hade varit ”på riktigt” hade hon nog själv formulerat den detaljen i texten.
Håll koll på hur du ”ser ut” på sociala medier
Om du söker jobb kan det vara viktigt att ha koll på hur du framstår i dina sociala medier, åtminstone på det som är offentligt. Det är förstås bra att du framstår som en trevlig person. Om man blivit aktuell för en anställning är det vanligt att arbetsgivaren går in och kollar ens sociala medier. Om du till exempel, kanske i goda vänners lag och inte illa ment, brukar uttrycka dig lite klumpigt och nervärderande om medmänniskor, är det helt klart dags att sluta upp med det om du söker jobb.
Om du vill ha hjälp med att söka jobb genom de sociala sociala medierna hör av dig till oss i projektet!