Det är stora skillnader på hur det går för ukrainska flyktingar med funktionsnedsättning i Sverige. Det är juristen Anna Zotéevas erfarenheter då hon kommunicerar med många av dem på sociala medier. Det är stora fördelar för de som kan svenska eller engelska och kan navigera sig fram på internet.
– De som har de förmågorna kan klara sig ganska bra och skaffa sig koll på vilka rättigheter de har och hur de ska kunna göra för att få dem tillgodosedda, säger hon.
I veckan har vi haft besök av Anna Zotéeva, jurist och tidigare medarbetare i Independent Living Institute-projektet Lagen som verktyg. Hon hade juridisk rådgivning på ryska för personer med funktionsnedsättning från Ukraina. Som vi tidigare har skrivit om här på hemsidan så är regelverket för just ukrainare ganska speciellt i Sverige, på grund av massflyktsdirektivet och sittande regerings inskränkningar på asylrätten och täta förändringar av regelverket.
Vissa saker svåra att förstå
Anna Zotéeva berättar att de pratade om olika stöd från Försäkringskassan och kommunen, att ansöka om Färdtjänst, om överklagande, förvaltningsrätt och hur man omprövar beslut. Vissa saker kan vara svåra att förstå, till exempel vad begreppet arbetsoförmåga egentligen betyder.
– Ukrainare är mer vana vid att få en sorts handikappersättning baserad på att man har en funktionsnedsättning. Det systemet har avskaffats i Sverige och ersatts av begreppet arbetsoförmåga. Numer måste man bevisa att man har en nedsatt arbetsförmåga för att få sjukersättning.
På olika nivåer
På frågan om hur det går för ukrainska flyktingar med funktionsnedsättning i Sverige säger Anna att det är väldigt olika. Två saker kan ha betydelsefulla fördelar: det ena är svenska- och engelskkunskaper och det andra att var ”digital”, som Anna säger, att kunna navigera sig fram på internet.
– De som har de förmågorna kan klara sig ganska bra och skaffa sig koll på vilka rättigheter de har och hur de ska kunna göra för att få dem tillgodosedda. En av dem på mötet hade till exempel, med hjälp av ett AI-verktyg, själv skrivit ett överklagande. Ett ganska bra överklagande, för övrigt. Det är ju väldigt bra om man inte har råd att betala för att få hjälp med en sådan sak. I förvaltningsrättsliga ärenden får man som huvudregel inte ombudskostnader ersatta.

Har man ingen av de ovanstående färdigheterna blir det mycket tuffare, säger Anna.
– Då kan det lätt bli så att de inte får det stöd de har rätt till på grund av att de inte känner till hur man går till väga och vad de kan ansöka om. Det svenska systemet är komplicerat…
Finns på sociala medier
Anna Zotéeva figurerar i flera sociala medier där hon berättar om juridiken på ryska och har en lång rad följare.
– Men även i det fallet är det ju de som är mer självständiga och digitala, och som det redan går ganska bra för, som följer mig medan de som kanske behöver mer stöd troligtvis inte hittar mig, säger Anna Zotéeva.
Till er som läst den här artikeln har vi i alla fall länkar till Annas hemsida och sociala medier:
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/annazot/
Instagram: https://www.instagram.com/az_juridik/ (på ryska)
Telegram: https://t.me/az_juridik (på ryska)
Facebook: https://www.facebook.com/az.juridik/ (på ryska)