Disabled Refugees Welcome i Almedalen!

Välkommen hit vem du än är?

Det talas mycket om nyanlända, migration och integration i dagens politiska debatt. De flesta är överens om att integrationen inte fungerar men hur den ska förbättras råder delade meningar om. En tydlig trend är dock att allt fler ropar efter strängare regler vilka i allt högra grad också hörsammas.

En fråga som DRW, Disabled Refugees Welcome, ställer är då hur det går för nyanlända med funktionsnedsättningar.

Ett exempel på ny hårdare lagstiftning är Arbetsförmedlingens etableringsprogram för nyanlända. Nu gäller samma regler som i andra arbetsmarknadspolitiska program vilket bland annat innebär ett sanktionssystem så att den som till exempel inte kommer på ett bokat möte riskerar att förlora sin ersättning. Detta trots att man från politiskt håll varit väl medveten om risken att straffa personer på grund av sin funktionsnedsättning eller svårigheter att orientera sig i ett nytt land.

Ett exempel på förslag på ännu hårdare lagstiftning är Moderaternas förslag om ”tydligare kvalificering in i svenska bidragssystem” i sin budget. De föreslår att enbart personer som har sjukpenninggrundande inkomst och permanent och varaktig bosättning eller medborgarskap i Sverige ska kunna söka assistansersättning. Samma krav ska ställas för att få bilstöd, handikappersättning, sjukpenning och en rad andra sjukförsäkringsförmåner.

Är det den här politik som verkligen förbättrar och effektiviserar integrationen? Eller är det fråga om populistisk eftergivenhet gentemot en högljudd minoritet?

DRW, Disabled Refugees Welcome tillsamman med DHR arrangerar , ett  panelsamtal om det som rör nyanlända med normbrytande funktionalitet  i Almedalen 4/7 2018 15:45 – 16:30.

Medverkande:

 •      Anders Kessling,
  Statssekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson
 •     Johanna Jönsson,
  Riksdagsledamot Sthlm kommun,  talesperson för migrationsfrågor i Centerpartiet
 •     Jamie Bolling,
  Verksamhetsledare, Independent Living Institute
 •     Sooz Romero,
  Metodutvecklare, Disabled Refugees Welcome
 •     Stefan Sundqvist,
  Moderator, DHR

Plats: Birgers gränd 1

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.