Rahel, Gina och Ahlgren är glada och Ahlgren sträcker bägge armarna i luften.

Nyhetsbrev #6 2023 Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete

Hektisk tid för projektet

Mycket har hänt under maj – juni. Bland annat har Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete deltagit på Järvaveckan och på en Hälsomässa i Rinkeby, som här finns dokumenterat i ett litet bildreportage.

Dessutom har projektet skrivit ett remissvar på ett regeringsförslag om att göra det svårare för arbetskraftsinvandrare att få arbetstillstånd och vi har fått Arbetskaféerna utvärderade.

Funktionsrättsbyrån har haft ett mycket lärorikt webbinarium om Arbete, som finns att se på Youtube, och till sist påminner vi om möjligheten att söka bidrag från Bidragsstiftelsen. 

Kalender:

Händelser under sommaren och hösten  

 4 – 6 juni Premiär för vår killgrupp
I det förra projektet (som bara hette Disabled Refugees Welcome) bildades en grupp bara för kvinnor. Nu bildar vi, på begäran från deltagarna själva, motsvarande grupp bara för män. Läs mer på den här länken..

 27 augusti Arbetskafé i Farsta
Vi återkommer om plats och tid.

 18 september Premiär för Digitalt Arbetskafé
Vi återkommer med mer information senare.

 27 september Arbetskafé i Farsta

 4 oktober Welcome House hälsoevent

 23 – 25 november MR-dagarna i Helsingborg

Ännu mer på gång:

  • Besök av Jobbtorget
  • Temadag om Tidöavtalet
  • Temadag och besök från Bosses råd, stöd och kunskapscenter

 

Klicka på de blå rubrikerna för att komma till artikeln

Artiklar:

Rahel, Gina och Ahlgren är glada och Ahlgren sträcker bägge armarna i luften.

Många intressanta möten i maj – juni

Under maj-juni var Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete mycket ute på stan och deltog bland annat på Järvaveckan och på en Hälsomässa i Rinkeby. Här finns bilder från händelserna.


Utklipp från Sskärmdump. Närbild på Annica Nilsson då hon talar på ett webbinarium.

Intressant webbinarium om arbete

52 procent av andelen personer med funktionsnedsättning har sysselsättning. 81 procent av den övriga befolkningen. Funktionsrätt Sverige hade ett webbinarium om arbete i juni. Här är ett kort referat och länken till Youtube-inspelningen.


Jamie och Mari

Diskriminerande förslag från regeringen

I en promemoria föreslår regeringen att lönen, för att en arbetskraftsinvandrare ska beviljas arbetstillstånd, i fortsättningen ska uppgå till minst 26 560 kr i månaden, jämfört med 13 000 som gäller nu. Diskriminerande, skriver Independent Living Institute i sitt remissvar.


Tiina i grön kavaj sneglande åt vänster.

Hur Artikel 27 kan användas

Tiina Nummi-Södergren, jurist och rådgivare i projektet, har gjort en analys av hur Funktionsrättskonventionens Artikel 27 kan användas. Texten, som vi kommer att återkomma till många gånger i fortsättningen, är nu publicerad på hemsidan.


Alla deltagare kring det långa bordet i stora konferensrummet på STIL-kontoret. Längst bort i bild Tony som höll i trådarna.

Utvärdering av Arbetskaféerna

Juni månads Arbetskafé ägnades åt att utvärdera Arbetskaféerna som varit. En av slutsatserna var att det blivit för mycket tid åt “föreläsningar” och för lite möjligheter att samtala och diskutera egna frågor. Men stora plustecken för kaféerna om att skriva CV.


Lycklig kvinna i rulle i solnedgång

Två månader kvar att söka bidrag från Bidragsstiftelsen

Ansökningstiden till Bidragsstiftelsen går ut den 1.a september, det vill säga om ca två månader. Ta chansen att söka pengar till något du är i stort behov av! Mer fakta hittar du i den här artikeln som vi publicerade på hemsidan förra sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.