Representanter från alla Riksdagens samtliga partier på Funktisriksdagen, stående bredvid varandra i Förstakammarsalen.

Funkisriksdag gav mersmak

Den 14 februari hölls det en ”Funkisriksdag” i Riksdagshusets förstakammarsal. Det var ett arrangemang där alla riksdagens partier – ”riksdagens tvärpolitiska nätverk för funktionshinderpolitiska frågor” – bjöd in, tillsammans med Funktionsrätt Sverige, DHR och arvsfondsprojektet Stoppa Funkofobin!

Temat var arbete.

Det blev en dag med många tal, först med representanter för två viktiga myndigheter – Maria Kindahl från Arbetsförmedlingen och Brita Tornell från Myndigheten för delaktighet. Sedan följde olika representanter från funktionsrättsrörelsen: Johanna Forsberg, NUFT (Nätverket Unga för tillgänglighet), Åsa Strahlemo, DHR, Pia Johansson-Sederholm och Eilias Tebibel, Sveriges dövas riksföbund, Jimmy Pettersson, Synskadades Riksförbund och Annika Nilsson; Funktionsrätt Sverige. Alltihop avslutades med tal från tre personer som var tänkta att inspirera och fungera som förebilder: Peter Munch af Rosenschöld, Föreningen universell utformning av arbetsplatser, Anna Bergholtz, Unique Power och Nils Warg som jobbar med sociala företag i Karlskoga kommun.

Temat var arbete men med underrubriken: Kompetensbristen – Vad behövs för att personer med funktionsnedsättning ska bli en del av lösningen? Maria Kindahl, avdelningschef på Arbetsförmedlingen sade inledningsvis att det, trots den stigande arbetslösheten egentligen finns jobb men att arbetsgivarna har svårt att hitta personer med rätt kompetens.

Allra sist samlades nästan alla medverkande, bland annat en representant för varje riksdagsparti bredvid varandra framme i en lång rad. Alla var överens om att detta varit ett lyckat initiativ och att det borde bli en fortsättning – kanske redan nu under våren med en funtionrättspolitisk debatt mellan riksdagspartierna.

Läs mer om dagen på Funktionsrätt Sveriges hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.