Scenen i Kungsträdgården där några står och samtalar. Publiken i förgrunden.

Något större fokus på funktionsnedsättning i år

förra årets jobbfestival i Kungsträdgården blev DRW-RTA varse att begreppet mångfald nästan uteslutande handlade om etnicitet, men mycket sällan om funktionsnedsättning. Men när Rahel var på festivalen i år tyckte hon att det hade blivit aningen bättre.

Rahel Abebaw Atnafu, rådgivare i projektet, var på plats när invigningstalet ägde rum på tisdagsmorgonen i förra veckan.

– Som vanligt fokuserade de mest på etnicitet och migrationsfrågor men de nämnde funktionsnedsättning och tillgänglighet åtminstone några gånger, vilket de inte gjorde ifjol. Så det kändes lite som att vi med funktionsnedsättning också tillhör deras målgrupp när de säger ”tema Mångfald”. Men det är fortfarande mycket som saknas.

Samma sak bland utställarna

När sedan Rahel gick en rundtur och besökte utställarna i deras tält gjorde hon ungefär samma insikter.

– På jobbfestivalen är utställarna i princip synonymt med arbetsgivarna, så deras tolkning av vad mångfald betyder är av stort intresse för oss. Och också de tänker i de flesta fall på etnicitet och migration när de tolkar mångfald, och inte funktionsnedsättning.

Piteå efterfrågar personer med funktionsnedsättning

Men till stor glädje avvek några från det mönstret.

– Till exempel en representant från Piteå kommun sa att det inte var något nytt för dem när jag kom och de visade stort intresse för mina frågor. De sa att de försöker locka folk till kommunen, och att de bland annat efterfrågar personer med funktionsnedsättning. De lovade att de skulle gå in och ta del av vår information på vår hemsida, så vi kommer att fortsätta ha kontakt.

Scandic och Foodora också intresserade

En annan arbetsgivare som visade stort intresse var Scandic hotell, inte helt överraskande eftersom de länge satsat på att göra hotellen tillgängliga.

– För personen jag pratade med var våra frågor inte alls främmande utan har sedan tidigare en policy att anställa personer med funktionsnedsättning. Så hon ville gärna ha kontakt med oss.

Ett annat företag var något mer otippad: Foodora, firman som levererar mat.

– De har också blivit medvetna om funktionsnedsättning och har en målsättning att till exempel ha tillgängliga fordon. Det kan ju vara av intresse för oss eftersom de inte ställer några krav på utbildning eller erfarenhet.

”Och vi som trodde vi hade mångfald”

Inte bara Rahel besökte festivalen utan från projektet kom också Ashraf, Paulus och Erik och tillsammans delade vi ut en hel del information och Rahel berättar att hon mötte två från vår målgrupp som eventuellt kommer att ta del av våra verksamheter. Så Rahel tycket utan tvekan att det var värt besöket. Hon säger att gå runt och informera om vår existens ibland kan bli som en väckarklocka för vissa utställare.

– De kan säga typ ”och vi som trodde vi hade mångfald…” men så blir de medvetna om att den här delen saknas. Det är bra att vara där och visa upp sig och påminna om att vi finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.