Närbild på Rahel som ler lite mot kameran.

Från Disabled Refugees Welcome till Ömsesidig integration och rätten till arbete

Arvsfondsprojektet Disabled Refugees Welcome (DRW) pågick mellan 2017 och 2020 och handlade framför allt om att belysa hur mottagandet av migranter med funktionsnedsättning såg ut i Sverige. I projektet knäcktes idén till det här projektet (DRW-RTA) – av deltagarna själva.

Många av deltagarna i DRW har följt med till vårt nya projekt. Men vi hoppas på många fler!

DRW-RTA:s fältarbetare Rahel Abebaw Atnafu, arbetade också i vårt förra projekt: Disabled Refugees Welcome. Hon berättar att de var i nära kontakt med över 100 personer i målgruppen, migranter med funktionsnedsättning, och att det blev mycket tydligt att det största problemet handlade om svårigheterna att få ett arbete.

– Många deltog i olika aktiviteter och gick på kurser och vi såg att många hade stor nytta av det men samtidigt insåg vi att om de verkligen ska bli självbestämmande och inte vara beroende av andra så krävs det att de får jobb, säger Rahel Abebaw Atnafu.

Brainstorming-möte om nytt projekt

Mot slutet av projekttiden anordnade de ett stort möte under rubriken: ”Vad behöver vi för att öka möjligheterna att hitta jobb? Brainstorming!”

– På mötet samlade vi gruppens idéer om hur ett nytt projekt skulle kunna arbeta och vi skrev en projektansökan till Allmänna Arvsfonden. Och när ILI hösten 2021 fick svaret att projektet blivit beviljat kontaktade vi omedelbart deltagarna i DRW:s fokusgrupp igen.

När man kontaktar projektet

Lättast att komma i kontakt med projektet är att ringa eller mejla Rahel Abebaw Atnafu eller Antwan (Tony) Zolomyan.

– När någon kontaktar oss börjar vi med att lyssna på dem och vad för situation de lever i. Sedan förklarar vi vad ILI är och hur vi i projektet arbetar, så det inte blir några missförstånd om vad vi kan göra och inte. Om de då känner att de vill ha närmare kontakt med oss bokar vi en tid och frågar om de vill bli intervjuade för att göra en kartläggning av deras situation och vilka behov de har. Vi pratar svenska, engelska, amhariska, armeniska eller arabiska och i vår projektbudget finns pengar till tolk om någon behöver det.

Vill skapa bättre individuella förutsättningar…

Tanken med projektet är att deltagarna ska rustas med mer kunskap om svenska samhället, om sina rättigheter och om arbetsmarknaden etc. plus få tillgång till sociala nätverk. Allt detta för att lättare kunna får ett arbete.

– Vi använder oss av rådgivning, peer support, mobila mottagningar och kortare utbildningsinsatser och här på hemsidan kommer vi samla fakta, länkar, tips och erfarenheter i en faktabank, säger Rahel Abebaw Atnafu.

…men också ändra samhällsstrukturerna

På sikt vill vi förstås också ändra de samhällsstrukturer som gör livet så svårt för migranter med normbrytande funktionalitet för vilka arbetslösheten till exempel är mycket högre än resten av befolkningen. Så ett annat viktigt mål för projektet är att höja kunskapsnivån bland personer på myndigheter och i kommuner eller regioner som möter personer i vår primära målgrupp och förstås också politiker och andra beslutsfattare.

– Integrationen måste vara ömsesidig. Det krävs förändringar och uppoffringar även på sättet vi tar emot migranter med funktionsnedsättningar, säger Rahel Abebaw Atnafu.

Läs mer om DRW och om ömsesidig integration!


På den här länken (fliken Info.material här på hemsidan) har vi samlat allt materiel och alla skrifter som projektet Disabled Refugees Welcome åstadkom. Där kan du antingen ladda ner PDF-versioner eller beställa tryckta pappersversioner.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.