MFD-logga och ett gult höstlöv

“En målgrupp man inte pratat så mycket om”

2017 tog Myndigheten för delaktighet, MFD, fram en rapport om situationen för personer med funktionsnedsättning i asyl- och etableringsprocessen. Rapporten visade att kunskapen om målgrupperna är låg.

– Det är en målgrupp man inte pratat så mycket om tidigare. Eller att frågan är så komplex att man inte riktigt vetat var man ska börja, säger Josefina Streling, som leder MFD:s satsning på att höja kunskaperna om nyanlända med funktionsnedsättning i Sverige.

 

Med rapporten Personer med funktionsnedsättning i asyl- och etableringsprocessen som grund, tog MFD under våren 2022 initiativ till att starta ett nätverk bestående av kommuner, myndigheter och funktionsrättsorganisationer, däribland Disabled Refugees Welcome, DRW. På så sätt har DRW bidragit till MFD:s satsning på att höja kunskaperna om nyanlända med funktionsnedsättning i Sverige.

– Genom DRW:s fokusgrupp fick vi möjlighet att träffa och prata direkt med personer i målgruppen som berättade om sina erfarenheter, säger Josefina Streling som är aktivitetsansvarig för myndighetens arbete med migration och funktionsnedsättning.

Komplexa frågor

Rapporten tog upp frågor om målgruppens tillgång till tillgänglig information, boende under asyl- och etableringstiden, hälso- och sjukvård, stöd- och serviceinsatser, utbildning, etableringssamtal och arbete och sysselsättning.

– MFD verkar ju för att samhället ska vara tillgängligt för alla och att det ska ha mångfald som grund. Om man är i behov av stöd ska man få det och förutsättning för att vi ska kunna ge det för den här gruppen är att vi ökar kunskapen eftersom vi vet att det är en målgrupp man inte pratat så mycket om tidigare. Eller att frågan är så komplex att man inte riktigt vetat var man ska börja, säger Josefina Streling.

Nätverk med kommuner, myndigheter och funktionsrättsorganisationer

Ovan nämnda nätverk har sedan dess träffats regelbundet på digitala möten där deltagarna har utbytt erfarenhet och kunskap med varandra, i syfte att öka kunskapen om funktionsrättsperspektivet i arbetet med personer som är nya i Sverige och lever med en funktionsnedsättning.

– Det är både viktigt och givande att vi kan samla olika aktörer både från civilsamhället och från offentliga verksamheter i samma arbete. Det är bra att det är flera som sluter upp med olika perspektiv och kunskap för att vi ska kunna förändra det här och jag hoppas att vi kan fortsätta samverka med hela civilsamhället på fler sätt även i fortsättningen.

Ska bli informationsmaterial

Ett av målen har varit att samla grunden till ett stort informationsmaterial, som MDF just nu håller på att framställa – ”kunskap som sen kan användas av ansvariga myndigheter för att kunna ge stöd på ett bättre sätt”, som Josefina Streling säger.

Hur lång tid det kommer att ta till man kan se förbättringar för målgruppen vågar hon inte gissa på men hon låter positiv.

– Om man bara tittar på vad som hänt på det här senaste året sedan vi gick samman för att samla och skapa kunskap så har vi kommit långt så visst finns det anledning att vara optimistisk, säger Josefina Streling.

 

Vi återkommer om MFD:s utlovade material när det kommer.

Länk till myndigheten för delaktighet MFD)

MFD:s sida för migranter med funktionsnedsättningar

MFD om sitt informationsmaterial

MFDS: samling med bra länkar för migranter med funktionsnedsättning

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.