Marjan med stort leende.

Tio veckor snabbt till ända

Marjan Aslanifard har gjort praktik på Independent Living Institute (ILI) och Disabled Refugees Welcome – Rätten till Arbete (DRW-RTA). I förra veckan var hennes tio veckor hos oss över och här är hennes avskedsord.

Det känns som om jag just har börjat som praktikant på Independent Living Institute och Disabled Refugees Welcome – Rätten till Arbete (DRW-RTA) och nu är de tio veckorna redan över. Trots den korta tiden uppskattade jag min praktik på ILI där jag fått många nya insikter.

Jag började med Mänskliga Rättighetsdagarna i Örebro, som var som en slags snabbkurs om det svenska landskapet av organisationer och institutioner som engagerar sig i frågor om mänskliga rättigheter. Det var också en bra första möjlighet att lära mer om ILI:s arbete och DRW-RTA.

Jag var först lite osäker på att, utan att känna till språket och kontexten ordentligt, göra praktik utomlands. Men dessa farhågor försvann snabbt efter ett varmt välkomnande av alla i teamet.

Efter MR-dagarna, fick jag tid att lära mig mer om ILI och projektet genom att läsa  dokument och rapporter som finns, prata med olika teammedlemmar och delta i projektmöten via zoom. Under de veckorna fick jag en grundlig inblick i ILI:s arbete, från utbildningsdagen med Arbetsförmedlingen och målgruppen till att översätta PowerPoints och dokument eller hjälpa till med genomförandet av det första Arbetskaféet.

Dessutom kunde jag lära mig om den svenska kontexten, om situationen för migranter med funktionsnedsättning och hur systemet för immigration och systemet för personer med funktionsnedsättning korsar varandra – eller inte – och vilka utmaningar som uppstår.

Forskning om sambandet mellan funktionshinder och migration är mycket begränsat och tas sällan upp i några studier. Mycket pekar på att det finns en klyfta mellan stödsystemen och det var verkligen intressant för mig att få en inblick i ett projekt med målet att överbrygga den klyftan.

Sist men inte minst var det också ett utmärkt tillfälle att förbättra min svenska lite. Så är jag verkligen glad och tacksam för denna erfarenhet och för att få en inblick i ILI:s viktiga arbete – tack så jättemycket för en intressant och trevlig tid!

Marjan Aslanifard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.