Bild på Goda exempel-skriften som ligger på ett bord.

Ansvarstagande och engagemang bakom goda exempel

Under hösten har projektet producerat en rad skrifter. Här på hemsidan har vi tidigare tagit upp den om Artikel 27 i en intervju med Tiina Nummi Södergren, men nu är också en skrift om goda exempel klar.

Goda exempel i Sverige, liksom de andra skrifterna, finns att ladda ner härifrån hemsidan under rubriken Dessa trycksaker finns att ladda ner eller under fliken info-material. Eller beställ skrifterna i pappersformat genom att skicka ett mejl till info@disabledrefugeeswelcome.se. Texter ur Goda exempel i Sverige har också blivit publicerade pö om pö här på hemsidan.

Nora Eklöv som skrivit och layoutat skriften.

Syftet har varit, som Nora säger: ”att lyfta fram satsningar som gjorts i Sverige för att öka anställningsbarheten bland migranter med funktionsnedsättning”. Men, som det ofta visar sig vara med de här frågorna, handlar det om en mycket mer komplex helhet.

– Det kom att handla om mycket mer än att få jobb: ett liv på lika villkor, bli inkluderad i samhället, att få kontakter och få tillgång till information. Det var sånt som klarnade under processen, säger Nora Eklöv.

Ett av projektets mål

11. Ökad medvetenhet om vad som fungerar eller inte fungerar för att få jobb – att producera en tipsbok baserad på goda exempel från personer i målgruppen som har fått sysselsättning, praktikplatser och/eller arbete.

 

Gjorde du fler insikter på vägen?

– Det görs mycket bra lite här och var, det som finns i katalogen är egentligen bara en bråkdel av det som görs. Många myndigheter, organisationer och kommuner verkar måna om att alla ska få en chans. Även om det ser mörkt ut i samhället generellt så finns det engagerade personer som lyser upp det hela.

Menar du att det mest är eldsjälar som jobbar med det här?

– Besluten tas nog högre upp i verksamheterna men sen hänger det ju på att det finns engagerade personer på de poster som ska verkställa besluten. Det ser man exempelvis i berättelserna från Härnösand eller på Welcome house, att det måste vara personer som tar uppdraget på allvar och tar ansvar, men det är också viktigt att man ser helheten.

Tror du att det krävs ett engagemang i frågan?

– Jag tror det krävs ett öppet synsätt. Att man förstår vad uppdraget är. För att kunna ha ett engagemang måste man förstå vad det handlar om: att förstå att frågan om den här personen ska få stöd, eller inte, är mitt ansvar. Det finns ju en tendens inom många myndigheter och verksamheter att vilja skjuta ansvaret ifrån sig och hänvisa vidare till någon annan. Men i de här fallen gör man inte det utan man tar tag i de faktiska utmaningarna helhjärtat och det visar sig ge lyckade resultat.

Skrifterna kommer även att publiceras i översättningar till olika språk och i lättläst. Håll utkik på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.