Piage, med stort leende, framför de två stora skärmarna i konferensrummet.

Stor aktivitet under sommaren som gått

Även nu under sommaren har aktiviteten varit stor i projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete. Ashraf Frugh, en av projektets rådgivare, har jobbat större delen av sommaren och han och en praktikant – Paige Martin från Oregon, USA, – har hållit i flera evenemang.

 Dessutom har projektet tagit emot ett studiebesök bestående av 16 juridikstudenter, haft möte med Maria Johansson, numera på Samhall, och knäckt en idé till ett kommande projekt.

Bland annat hade projektet en träff vid Farsta strandbad i början av juli och de pratade om att skriva. Flera av oss i projektet, i både teamet och bland deltagarna i fokusgruppen, har skrivande som hobby. På träffen talade de om att skriva om sina erfarenheter av att vara migrant och ha en funktionsnedsättning, ämnen som mer eller mindre helt lyser med sin frånvaro i den befintliga litteraturen.

Samtalet ledde vidare till funderingar på om ämnet möjligtvis skulle kunna lämpa sig som ett projekt – varpå ett arbete med en projektansökan genast tog fart, något som fortfarande pågår och som Emil Erdtman arbetar med.

Studiebesök från Kalifornien

Projektet fick ta emot ett studiebesök bestående av 16 juridikstuderande med fokus på MR-frågor med 2 kursledare från Kalifornien. Jamie hade ordnat ett program åt dem för vistelsen i Stockholm varav ett av målen var ett besök på ILI-kontoret i Farsta. Tiina, Mari, Ashraf och Piage tog emot dem. Mari och Ashraf höll en föreläsning för dem och Tiina svarade på frågor.

Efter deras besök hade Jamie fått ett mycket uppskattade mail där de uttryckte sin tacksamhet över mottagandet.

Möte med Maria Johansson om Samhall

I augusti hade DRW-RTA möte med Maria Johansson om Samhall. Maria Johanson, med långt förflutet i funktionsrättsrörelsen och som jobbade på ILI under ett år fram till den här sommaren, arbetar numer på Samhall som expert på funktionsrättsfrågor.

Samhall, som är ett statsägt aktiebolag med uppdrag att skapa arbeten för personer med funktionsnedsättning, har under senaste åren fått mycket kritik från funktionsrättsrörelsen för att inte sköta sitt uppdrag på rätt sätt – att de är för inriktade på ekonomisk vinst och att kraven på de som de anställer är för höga. Nu lovar Samhall en kursändring, vilket är en av orsakerna till att de anställt Maria. Mötet med Independent Living Institute och DRW – RTA var främst för att Maria skulle få input från funktionsrättsrörelsen och möjlighet att hämta in kunskaper om en väg framåt för Samhall.

Mer om Samhall kommer senare här på hemsidan.

Här är en intervju med Maria Johansson på Samhalls hemsida.

Projektet i projektet – AI och Emils tipsbok

Under våren och sommaren har det pågått ett litet projekt i projektet – AI-projektet eller AI-gruppen, där AI, i det här fallet, betyder appreciative inquiry eller uppskattande förfrågan i en rak översättning från engelska till svenska. Appreciative inquiry är namnet på metoden som använts där man fokuserar på det positiva: styrkor, resurser, och förmågor i stället för att söka efter hinder och problem.

AI-gruppen träffades ett antal gånger för att prata om att kunna få jobb i Sverige. Gruppen bestod av 16 personer, dels migranter med funktionsnedsättning men också personer från myndigheter, arbetsgivare och privata företag som jobbar med stöd i arbetslivet. Facilitator (person som arbetar med att hjälpa en grupp mot ett gemensamt resultat) var Hanna Gabrielsson från Röda korsets högskola och från ILI och DRW – RTA deltog Dorothee Riedel, Emil Erdtman Tiina Nummi-Södergren, Rahel Abebaw Atnafu och Ashraf Frugh.

Av det material som samlades in skrev Emil Erdtman en rapport som inkluderade en rad konkreta tips.  Rapporten är så gott som klar att tryckas och vi planerar en release av den på Tensta Konsthall senare i höst.

AI-projektet kommer att fortsätta under hösten och vi återkommer till det här på hemsidan.

Ashraf och några deltagare sitter kring ett bord på kaféet. I bakgrunden kafédisken.
Arbetskafé på Paralife sportkafé under sommaren.

Två Arbetskaféer och ett möte med Killgruppen

Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete har dessutom haft två Arbetskaféer under sommaren. Ett på Paralife sportkafé (som för övrigt söker praktikanter just nu) och ett i Farsta då de talade om Supported Employment. Mer info om Supported Employment finns på den här länken.

Även Killgruppen har haft ett zoommöte med Ashraf. Killgruppen bildades förra sommaren då vi presenterade den i en kort artikel. De pratade om att söka bidrag. I artikeln på den här länken kan man klicka sig fram till en lång lista av organisationer, stiftelser och fonder för personer med funktionsnedsättning.

Dessutom hölls DRW – RTA:s  rådgivning öppen under hela sommaren.

Adolfs Ratzkas bortgång

Den tråkiga nyheten under sommaren är förstås Adolfs bortgång och som finns mer att läsa om här i en kort artikel på hemsidan. I den artikeln finns också en rad länkar till både minnesord och annan läsning om Adolf och hans betydelse för personlig assistans i Sverige, tillblivelsen av LSS, av STIL, ILI och inte minst Disabled Refugees Welcome och det här projektet.

Adolfs bortgång kommer att innebära en del förändringar i roll- och arbetsfördelningarna i projektet som vi återkommer till här på hemsidan.

Planering av hösten

Projektteamet har också ägnat mycket tid åt planering av den kommande, mycket intensiva, hösten. Bland annat har flera i teamet haft kontakt med Tensta Konsthall och pratat med intendenten Anna-Stina Ulfström om en rad samarbeten, bland annat Arbetskaféet som vi hade i tisdags.

Men mycket annat är under planering, bland annat flera mobila mottagningar, Arbetskaféer, studiebesök och inte minst deltagande på MR-dagarna i Skellefteå i november. Så den stora aktiviteten fortsätter. Håll koll på vår hemsida!

Stora bilden: Piage Martin, som var praktikant i projektet under hela sommaren, hjälpte Ashraf Frugh att genomföra en rad olika evenemang . Här i stora konferensrummet på kontoret. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.