Bild på Sisai som ler

Prata, prata, bara svenska

Tillgång till mänskliga rättigheter sker inte automatiskt. Stat, myndigheter och kommuner har skyldigheter gentemot enskilda, och enskilda behöver ofta på olika sätt stöd och samordning för att få sina rättigheter tillgodosedda i praktiken. Disabled Refugees Welcome (DRW) är en plattform som ger stöd till migranter med normbrytande funktionalitet att få sina röster hörda. Här kommer en berättelse av Sisai Game, en av DRW:s projektdeltagare.

“Jag fick kontakt med Disabled Refugees Welcome (DRW) 2017, då var jag asylsökande och hade hört om DRW genom DHR. Genom DRW fick jag information om vad jag har rätt till att ansöka om och fråga Migrationsverket. DRW gav mig även stöd om hur att ansöka om hjälpmedel och transport för att kunna ta mig till mitt offentliga biträde, läkarbesök, m.fl.

DRW som projekt har gjort möjligt för mig att få plats att berätta om de situationer och svårigheter jag mötte under asylmottagningen och etableringsprocessen. Jag fick t.ex. delta i olika forum så som Järvaveckan och Almedalen där jag förde fram mina erfarenheter som asylsökande och migrant med normbrytande funktionalitet. Att vara engagerad i DRW är jätteroligt och är en stor chans för mig att träffa flera människor. Jag vill delta i DRW:s evenemang, stödja genom mitt yrke och med vad jag kan! Jag vill även i framtiden delta aktivt inom funktionsrättsfrågor.

Jag har varit i kontakt med svenska kyrkan och flera föreningar där jag deltog i olika aktiviteter. Så det är DRW och andra organisationer som har gjort det möjligt för mig att skapa ett nätverk med personer som har gett mig det stöd jag behövde för att kunna etableras och integreras i Sverige. Idag har jag ett jobb på en skola som heter Artediskolan, där arbetar jag som datorsupporter och elevassistent. Det är roligt och kul att jobba på skolan med elever. Jag vill tacka alla människor som gett mig denna chans, särskilt vill jag tacka rektorn för Artediskolan och skolledningen.

Det tar mig ungefär 10 minuter från mitt hem till min arbetsplats. På mitt jobb träffar jag en rolig och kul personalgrupp som är hjälpsam. Att arbeta på skolan är också jättekul eftersom det ger mig möjlighet att skapa bättre kommunikationsfärdigheter och därmed närma mig till att bli integrerad i samhället.

För att jobba i Sverige är det väldigt viktigt med ett bra kontaktnätverk med olika personer. Det svenska språket är nyckeln för oss som kommer från andra länder för att få ett jobb. Sist men inte minst, tycker jag att det är väldigt viktigt att lära sig det svenska språket. Det möjliggör en bra kommunikation med olika människor och att delta i aktiviteter, vilket är viktigt eftersom det hjälper för att bli integrerad i det svenska samhället.

Prata, prata, bara svenska för att utveckla dina svenska språkfärdigheter!”