Översiktsbild från temadag.

Utveckla affärsidéer med hjälp av Coompanion

På projektets första tema-utbildning hade vi besök av Maria Aziz som berättade om Coompanion; om deras arbete och på vilket sätt de kan stödja för att starta eget eller kooperativ tillsammans med andra.

– Viktigast är att ha en affärsidé, sade hon.

Närbild på Maria Aziz under temadagen om företagande.
Maria Aziz.

Coompanion är en icke vinstdrivande organisation som finansieras av staten. Deras uppgift är att kostnadsfritt sprida information, inspirera och att hjälpa att starta kooperativ.

– Om några vill starta företag tillsammans ger vi dem det stöd de behöver: hjälper till med att göra en affärsplan eller att nå nya kunder, skriva stadgar eller hjälpa till med budgetfrågor, sade Maria Aziz, verksamhetsledare på Coompanion.

Kooperativ demokratiskt uppbyggda

Coompanion arbetar främst med kooperativ, det vill säga att det är flera som driver och äger företaget tillsammans och att det är demokratiskt uppbyggt. Assistanskooperativet STIL är ett exempel på kooperativ och historiskt nämns ofta Konsum, numera Coop, som är ett stort gammalt svenskt kooperativ.

– Alla ska vara inkluderade och delaktiga i beslutsprocesserna, sade Maria Aziz.

Handlar ofta om att göra samhällsnytta

Kooperativ arbetar ofta för att göra samhällsnytta och är ett sätt att ta hand om samhällsproblem: klimatkrisen, psykisk ohälsa eller att landsbygden avfolkas, alltså att människor flyttar från landsbygden in till städer och att därmed landsbygden förlorar service.

– Idag går människor ofta samman och bildar kooperativ och tar tag i problem där de bor så de kan kontrollera deras egna land och se till att det de tjänar på företaget också går tillbaka till dem själva. Det är ett sätt att ta kontroll och lösa problem men ofta handlar det bara om att hitta en försörjning.

Coompanion inblandade i många kooperativ

Ett exempel på kooperativ som Coompanion har varit med att starta är Yalla Trappan i Malmö, ett kooperativ för kvinnor som migrerat till Sverige och som länge haft svårt att få jobb. Ett annat exempel är Situation Stockholm, en tidning som hemlösa säljer. På Coompanions hemsida, på fliken Kooperativa stories finns massor med andra exempel.

På frågan vad man behöver ha med sig när man vill söka stöd hos Coompanion svarar Maria Aziz helt enkelt bara:

– Du behöver en idé.

Finns i hela Sverige

Coompanion har kontor utspridda i hela Sverige varav två i Stockholm: på Birgerjarlsgatan för södra Stockholm och ett i Norrtälje för norra. För att hitta ditt närmaste Coompanion kan du klicka på den här länken eller gå in på deras hemsida och klicka på ”Välj region”, högst upp till höger.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta. Cookies används här för vår webbplatsstatistik - cookies från wordpress.com samt Google analytics lagras på din PC.

Stäng