Närbild på Tiina

Ny i projektet: Tiina Nummi Södergren

Jag är nyanställd på Independent Living Institute (ILI) och arbetar där bland annat i projektet Disabled Refugees Welcome – Rätten Till Arbete (DRW-RTA). Främst jobbar jag med en manual om artikel 27 i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar (Funktionsrättskonventionen eller CRPD) och bistår i rådgivningen och annat där det behövs. Samt lär mig om förutsättningarna för målgruppen, så att rättighetsfrågan kan bli rätt belyst.

På ILI ska jag också jobba i Disability Rights Defenders (DRD) med uppdatering och diskussion om nordisk rättspraxis som görs på en facebooksida för DRD. Jag jobbar också med seminarier kopplat till detta område och administration och rapportering kopplat till DRD.

Min bakgrund är, att jag är funktionshinderaktivist och har jobbat med mänskliga rättigheter i hela mitt yrkesliv. Jag har jobbat i Sverige med projekt senast på Svenska FN-förbundet om funktionshinderperspektiv och de globala hållbarhetsmålen (Agenda 2030) och rättigheterna i CRPD. Jag har också jobbat 15 år inom utvecklingssamarbete med personer med funktionsnedsättningar på MyRight och inom internationellt påverkansarbete, bland annat inom Europeiska Blinduniionen och Världsblindunionen. Har också deltagit på Statspartsmöten för CRPD och vid framtagandet av de globala hållbarhetsmålen på FN i New York. Rättigheter för kvinnor med funktionsnedsättning har jag jobbat med enda sedan ungdomsåren. Nu i Forum Kvinnor och Funktionsnedsättning bland annat. Jag jobbar också med barnrätt i UNICEF och självklart med frågor om barn med funktionsnedsättningar och deras rättigheter nu när Barnkonventionen blivit lag i Sverige. Självklart också internationellt.

Logotypen för mål 10 i Agenda 2030, minskad ojämlikhet.
Mål 10, Agenda 2030.

Mål 10 i de globala målen om minskad ojämlikhet både inom och mellan länder är ett portalmål och ett av de viktigaste. Alla människors lika värde och möjligheten att jämföra det mot alla andra mål i agenda 2030 är en möjlighet att på riktigt minska ojämlikheten på arbetsmarknaden. Där kommer även intersektionell diskriminering in och möjligheterna att synliggöra den såsom i RTA och i andra projekt på ILI.

Paradigmskiftet sen CRPD ratificerats i så många av världens länder är tydligt. Rättigheterna och lagstiftning står i fokus och kan ge oss mycket mer hållbara resultat när rättigheterna hämtas därifrån och inte bara ur ett välfärdsperspektiv som tidigare. CRPD har gett oss personer med funktionsnedsättning våra mänskliga rättigheter. Skulle inte behövas 2022 men är tyvärr, ändå nödvändigt. Vi behöver lyfta dessa rättigheter i allt arbete och jag är så glad att få göra det här i den kreativa miljön på ILI.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.