Oleg Zhylka blev tipsad om funktionshinderorganisationer. Foto: Erik Tillander

Welcome house: Oleg Zhylka från Ukraina fick stöd med att hitta funktionshinderorganisationer

Efter att Oleg Zhylka flytt från kriget i Ukraina blev han isolerad i en lägenhet i Stockholm. Genom Welcome house inom Stockholms stad fick han stöd med att hitta funktionshinderorganisationer.

Oleg Zhylka från Kiev i Ukraina drabbades av en stroke i slutet av 2020. När kriget kom genomgick han aktiv rehabilitering. Det förekom tunga raketattacker och situationen blev väldigt otrygg i Kiev. Tillsammans med sin fru Aida Zhylka lämnade han Kiev för att ta sig till Sverige med tåg genom Polen. Till slut hamnade de i Stockholm.
– Det första vi sökte hjälp för i Sverige var att jag skulle få fortsätta med min rehabilitering, säger Oleg Zhylka.
Under våren 2023 fick de information om det nystartade Welcome house, en verksamhet inom Stockholm stad som ger brett och individanpassat stöd till migranter, gällande frågor om arbete, hälsa, aktiviteter och ekonomi. Oleg Zhylka berättar att han bad om hjälp med att hitta funktionshinderorganisationer eftersom han kände sig ensam. Genom Welcome house fick han kontakt med Disabled Refugees Welcome och organisationen BOSSE — Råd, Stöd och Kunskapscenter.
– Jag hade ingen kommunikation med andra människor, utan satt i lägenheten hela dagarna. Min fru hjälpte mig att komma utomhus med min rullstol men jag ville träffa andra, säger han och fortsätter:
– Tack vare Welcome house kunde jag besöka organisationer och träffa andra personer med liknande hälsoproblem. Jag blev motiverad av att se hur många personer som har funktionsnedsättning lever ett aktivt liv, kommunicerar samt delar information om arbete och sociala aktiviteter med varandra, berättar han.
Idag läser Oleg Zhylka SFI, där han får extra hjälp via BOSSE — Råd, Stöd och Kunskapscenter. Men hans dröm är att få börja jobba. I Ukraina arbetade han som läkare inom radiologi. Även hans fru, Aida Zhylka, är läkare och de båda har samma mål – att lära sig svenska och få sina respektive läkarexamina bekräftade.
– Men eftersom jag inte kan svenska ännu skulle jag vilja arbeta med vad som helst. Till exempel reparera bilar eller hjälpa till på ett sjukhus. Huvudsaken är att känna sig behövd, säger Oleg Zhylka.
Oleg Zhylka berättar att han vill engagera sig mer i ideella organisationer och få ett mer självständigt liv, med bättre hjälpmedel, mer utomhusvistelse och att söka jobb på egen hand. Han vill tipsa andra migranter med funktionsnedsättning om att söka stöd via Welcome house.
– Det är viktigt att besöka Welcome house om man kommer till Stockholm och ta hjälp så tidigt som möjligt. Det underlättar att komma in i samhället och vara produktiv, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.